Mainos

Lapsiasiavaltuutettu toivoo isäneuvoloita: "Isältä saatetaan kysyä, missä äiti on"

Isät pitäisi ottaa paremmin huomioon perhepalveluissa, sanoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Vaikka isien rooli kasvattajana on kasvanut, tutkimusten mukaan isät ovat äitejä tyytymättömämpiä ammattilaisilta saamaansa tukeen. Kurttilan mukaan kuntiin tarvittaisiinkin isäneuvoloita, jotka suunnattaisiin lasta odottavan perheen isille ja pienten lasten isille.

– Helposti kysytään esimerkiksi, jos isä tulee perheneuvolaan yksin, että missä äiti on. Tai sitten ei osata kysyä isältä, miltä hänestä tuntuu, Kurttila sanoo.

Joissain Suomen kunnissa, kuten Vaasassa, on jo käytössä isäneuvoloita.

Kurttilan mukaan erilliset neuvolat isille ovat hyödyllisiä, sillä ne saavat isät ymmärtämään, että tukipalvelut ovat myös heitä varten. Jos puhutaan pelkistä äitiysneuvoloista tai äitiyspakkauksista, isä voi helposti jäädä sivustakatsojan rooliin.

– Käytetty kieli luo oletuksia siitä, kuka on ensisijainen kasvattaja, hän huomauttaa. 

Miehet kaipaavat erityisesti parisuhdeneuvoja

Myös isät tarvitsevat tukea parisuhteessa ja vanhemmuudessa, Kurttila muistuttaa. 

– Perheneuvontaan tulevista yhteydenotoista huomattava määrä on nykyisin jo isiltä ja miehiltä. Isillä on selvästi tarve tulla kuulluksi, mutta ammattipalvelut eivät ole kehittyneet sitä varten, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan miehet kaipaavat neuvoja etenkin parisuhteeseen liittyvissä asioissa. Parisuhdeneuvontaa ei tule väheksyä, sillä nimenomaan pienten lasten vanhempien avioerot ovat yleistyneet.

Äidit ovat taas enemmän huolissaan omasta jaksamisestaan ja lasten hyvinvoinnista. Kurttilan mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö myös miehet voisi kokea uupumusta. Miesten voi kuitenkin olla vaikeampi nostaa asiaa esille.

– Taustalla on kulttuuri, että isän on jaksettava läpi harmaan kiven ja ruoka on tuotava pöytään. Isä ei välttämättä pysty hahmottamaan, mihin omat voimavarat riittävät.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.