Lapsiasiavaltuutettu ja Unicef: Isis-leirin lapsista syytä tehdä päätöksiä pian – "Sinne ei saisi nyt jättää ketään kuolemaan"

8:48
Suomalainen "Avesta" taistelee Isisiä vastaan

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Syyriassa al-Holin leirillä olevien lasten tapauksessa olisi syytä harkita poikkeustoimia.

Tilanne on poikkeuksellinen muun muassa sen takia, ettei Syyriassa ole tällä hetkellä toimivaltaisia viranomaisia, joiden kanssa Suomen viranomaiset voisivat tehdä yhteistyötä lasten suhteen.

Pekkarisen mielestä nyt olisi ensisijaisen tärkeää tehdä nopeasti päätöksiä ja varmistaa, että lapset pääsevät turvaan. Esimerkiksi Syyriassa syntyneiden lasten kansalaisuuskysymyksiä voitaisiin selvittää vasta sen jälkeen, kun lasten turvallisuus on taattu.

– Ensisijaisesti tulisi huolehtia siitä, että lapset pääsevät turvaan. On se sitten äitien kanssa tai ilman, mutta sinne ei saisi nyt jättää ketään kuolemaan vain sen tähden, että me emme osaa tehdä päätöksiä.

Myös Suomen Unicef oli perjantaina samoilla linjoilla Pekkarisen kanssa. Unicef sanoi tiedotteessaan, että vierastaistelijoiden lasten suojeleminen lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti edellyttää valtiolta selkeitä ja pikaisia toimia.

Järjestö kuitenkin myös sanoi, että vierastaistelijoiden perhetilanteen selvittäminen on olosuhteista johtuen poikkeuksellisen hankalaa ja lasten etua harkittaessa joudutaankin punnitsemaan äärimmäisen vaikeita vaihtoehtoja.

Tilanne tulisi arvioida yksilöllisesti

Pekkarinen sanoo, että julkisuudessa olleiden tietojen ja muista maista saatujen tietojen perusteella osa lapsista on todella huonossa kunnossa. Kuumeneva sää myös pahentaa tilannetta.

– Siellä on yksi- ja kaksivuotiaita, jotka painavat muutamia kiloja. Kohta siellä tulee kuumaa. Ripulisairauksia sairastavat, aliravitut lapset ovat silloin hengenvaarassa, Pekkarinen arvioi STT:lle.

Pekkarinen myös ihmettelee suhtautumista leirillä oleviin suomalaisäiteihin. Hän painottaa, että jokaisen lapsen ja perheen tilanne pitäisi arvioida yksilöllisesti. Hänen mukaansa olisi myös syytä selvittää sitä vaihtoehtoa, että äidit luopuisivat lapsistaan vapaaehtoisesti.

– Voihan olla, että äidit ajattelevat, että ensin pelastetaan lapset ja myöhemmin arvioidaan, mitä vanhemmille tapahtuu. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja