Mainos

Lapsi saa yli kolmanneksen bakteerikannastaan imetyksessä

Rintaruokinnan tiedetään suojaavan lapsia monilta sairauksilta. Yksi selitys tälle voi olla vauvan elimistön kannalta suotuisten bakteerikantojen siirtyminen äidinmaidon ja imettämisen välityksellä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella pääasiassa rintaruokinnalla olevien vauvojen suoliston bakteerikannoista 28 prosenttia tulee äidinmaidosta ja 10 prosenttia nännipihan iholta. Tämä havaittiin ensimmäisen elinkuukauden aikana.

Lisäksi muutokset bakteerikannoissa vaihtelivat samassa suhteessa sen kanssa, miten paljon lapsia imetettiin myös sen jälkeen, kun kiinteiden ruokien syöttäminen oli aloitettu.

Tulokset perustuvat 107 terveeltä äidiltä ja heidän lapsiltaan kerättyihin näytteisiin.

Vauvan suolistobakteerikannoilla on monia terveysvaikutuksia, mutta bakteerikantojen syntyyn vaikuttavia seikkoja tunnetaan vielä huonosti. Imettämisen lisäksi bakteerikantoihin vaikuttavat ainakin synnytystapa ja monet ympäristötekijät.

Suolistobakteerit voivat vaikuttaa lapsen riskiin sairastua muun muassa diabetekseen, atopiaan ja tulehduksellisiin suolistotauteihin. Rintamaito ja imettäminen puolestaan vähentävät lasten hengitystieinfektioita, korvatulehduksia sekä pienentävät diabetesriskiä. Rintaruokituista lapsista tulee myös muita harvemmin ylipainoisia ja lihavia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.