Läpimurto tutkimuksissa: HIV kuriin tällä maailman luonnollisimmalla aineella?

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat löytäneet tuloksia, jotka saattavat jonain päivänä muuttaa maailman: Naisten rintamaidosta on löydetty vasta-aineita, jotka voivat auttaa HIV-rokotteen kehittämisessä.

HIV:n mahdollisesti pysäyttäviä vasta-aineita on löydetty Malawilaisten HIV-positiivisten naisten rintamaidosta. Imettäjien maidosta nimittäin löytyy B-immuunisoluja, jotka kehittävät mahdollisesti virusta neutraloivaa ainetta.

HIV-1 –virus voi tarttua lapseen äidin rintamaidosta, ja tämä onkin yleinen ongelma alueilla, joissa on runsaasti HIV-tartuntoja. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että vain yksi kymmenestä HIV-positiivisesta äidistä todella tartuttaa sairauden lapseen rintamaidon kautta.

– Löydös on merkittävä, sillä nyt voimme tutkia saavatko loput 90 prosenttia lapsista immuunivasteen virukselle äidinmaidon mukana. Tätä tulosta voidaan hyödyntää jatkossa tutkimalla lisää immuunijärjestelmää, apulaisprofessori Sallie Permar sanoo.

Tutkimus antaa suunnan uudelle haasteelle: B-solut pitäisi nyt saada tuottamaan enemmän HIV:tä neutraloivia vasta-aineita. Vaikka lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan vielä todella paljon, kyseessä voi silti olla suuri harppaus HIV-rokotteen kehityksessä.

Tuloksesta mahdollisesti hyötyä kaikenlaisiin HIV-tartuntoihin

Vaikka tutkimuksen näytteet koskevat äidiltä lapselle tapahtuvaa limakalvokontaktia, niitä voidaan mahdollisesti hyödyntää myös kahden aikuisen välillä tapahtuvien tartuntojen tutkimisessa. HIV tarttuu yleisimmin limakalvojen kosketuksessa.

Kaikilla ihmisen limakalvon soluilla on omat immuunijärjestelmänsä, mutta tutkijat ovat todella innoissaan huomattuaan, että immuunisolut saattava myös liikkua "osastojen" kesken. Rintamaidossa havaitut vasta-aineet osoittavat, että samoja soluja voi olla myös muissa kudoksissa.

Tutkijat ovat todella ylpeitä löydöksestään, mutta paljon työtä on vielä edessä. Koska tutkimus toteutettiin vain todella pienellä tutkimusryhmällä, nyt onkin aika panostaa kansainväliseen tutkimukseen ja yhteistyöhön, jotta tuhoisa tauti saataisiin mahdollisesti kukistettua.

Tutkimus julkaistiin 18. toukokuuta Public Library of Science –lehden verkkosivuilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja