Mainos

Lämpötilat heittelehtivät toukokuussa jopa poikkeuksellisen rajusti – ukkosia paljon

Toukokuun lämpötilat vaihtelivat reilusti kuukauden alun harvinaisen kylmistä säistä helteisiin. Toukokuun helle-ennätys oli lähellä ja salamoita esiintyi kolme kertaa enemmän kuin toukokuussa keskimäärin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta 10 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen +2 asteeseen. Keskilämpötilan poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta ei ollut kovin suuri missään päin maata. Suurimmassa osassa maata oli hieman tavanomaista lämpimämpää, mutta poikkeama jäi vajaaseen asteeseen. Keski- ja Pohjois-Lapissa oli sen sijaan tavanomaista kylmempää.

Toukokuu alkoi harvinaisen kylmänä

Melko pienistä keskilämpötilapoikkeamista huolimatta kuukausi oli lämpötiloiltaan vaihteleva. Toukokuu alkoi tavanomaista kylmempänä ja tavanomaista kylmempi sää jatkui lähes kolme viikkoa. Tämä jakso oli paikoin jopa harvinaisen kylmä eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kuukauden alin lämpötila, -16,3 astetta, mitattiin Kittilässä 5. toukokuuta.

Kuukauden puolivälin jälkeen säätyyppi muuttui täysin, kun hyvin lämmintä ilmaa levisi kaakosta Suomeen. Lämpötila kohosi suurimmassa osassa maata hellelukemiin, maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa 30 asteen yläpuolelle. Kuukauden korkein lämpötila, 30,8 astetta, mitattiin Heinolassa 19. toukokuuta. Lukema uupuu vain 0,2 astetta vuonna 1995 mitatusta toukokuun lämpöennätyksestä.

Ilmaston muuttuessa myös toukokuiden on ennakoitu lämpenevän.

– Tämä tarkoittaisi yhä aikaisempia hellepäiviä. Kun ilma lämpenee, siinä on enemmän kosteutta ja se mahdollistaa runsaammat ukkoset ja sademäärät, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Kuun lopulla levisi jälleen koillisesta kylmää ilmaa maahamme. Sää kylmeni poikkeuksellisen rajusti, Pohjois-Karjalassa vuorokaudessa paikoin yli 20 astetta.

Hellepäiviä oli koko maa huomioon ottaen kaikkiaan kahdeksan, kun niitä toukokuussa on keskimäärin kolme. Terminen kesä alkoi kuukauden puolivälissä maan etelä- ja keskiosassa.

Toukokuussa salamoi kolme kertaa keskimääräistä toukokuuta enemmän

Toukokuussa Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimet havaitsivat maasalamoita Suomessa yhteensä noin 25 000, mikä on noin kolme kertaa enemmän kuin toukokuun pitkän jakson keskiarvo, 8500. Kyseessä ei kuitenkaan ole ennätys, sillä esimerkiksi vuosina 1963, 1984 ja 1995 toukokuun salamamäärät olivat yli 30 000. Suurin osa salamoista esiintyi 19. toukokuuta, jolloin salamoita oli 13 000 ja 25. toukokuuta, 9000 salamaa. Runsaimmin salamoi maan länsi-, keski- ja kaakkoisosassa.

Kuukauden sademäärä kohosi maan itäosassa yleisesti yli 120 millimetriin, mutta jäi länsirannikolla sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa alle 40 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä oli maan itäosassa kaksinkertainen, paikoin jopa kolminkertainen. Havaintoasemista eniten satoi Lappeenrannan Lepolassa, missä sadetta kertyi 173,5 millimetriä. Maan itäosassa saavutettiin useilla havaintoasemilla uusi toukokuun sademääräennätys.

Kevät oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi

Kevätkuukausien eli maalis-toukokuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Poikkeama oli maan keskiosassa runsaat kaksi astetta, Pohjois-Lapissa vajaan asteen. Keskilämpötila kohosi maan eteläosassa runsaaseen +5 asteeseen, mutta jäi Pohjois-Lapissa pakkasen puolelle. Maaliskuu ja huhtikuu olivat tavanomaista lämpimämpiä, maaliskuu jopa poikkeuksellisen lauha, mutta toukokuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista.

Kevätkuukausien kokonaissademäärä oli maan itäosassa sekä Käsivarren Lapissa tavanomaista suurempi, jopa puolitoistakertainen pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Sen sijaan maan länsiosassa ja maan pohjoisosassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta jäätiin tavanomaista niukemmille sateille.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.