Mainos

Lämpöaallot yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä – tänä kesänä Eurooppa on korventunut helteessä: "Ennätykset eivät vain rikkoontuneet, ne suorastaan murskaantuivat"

2:02
Viime päivinä kaikkien aikojen lämpöennätyksiä on rikottu eri puolilla Eurooppaa. Ilmastonmuutoksen myötä lämpöaallot voimistuvat ja yleistyvät.

Kuluvan kesän lämpöennätys on rikkoutunut Porvoon Emäsalossa. Uusi kesän ennätys on 33,7 astetta. Suomen vanhimmalla sääasemalla Helsingin Kaisaniemessä on mitattu tänään aseman historian ylin lämpötila: 33,2 astetta. Viime päivinä kaikkien aikojen lämpöennätyksiä on rikottu eri puolilla Eurooppaa. Ilmastonmuutoksen myötä lämpöaallot voimistuvat ja yleistyvät.

Etelä-Suomessa on tänään hikoiltu helteen kourissa. Kesän lämpöennätys on rikottu ja lisäksi Suomen vanhimmalla sääasemalla Helsingin Kaisaniemessä on mitattu aseman historian ylin lämpötila, yli 33 astetta. Edellinen ennätys on 74 vuoden takaa.

Lämpöennätyksiä on viime päivinä rikottu myös eri puolilla Eurooppaa. Saksassa kokonainen järvi on kuivunut.

Useissa maissa on mitattu yli 40 asteen lämpötiloja. Kaupunkilaiset ovat hakeutuneet suihkulähteiden ääreen etsimään vilvoitusta.

Lämpöaallot pitkittyvät ja voimistuvat

Ilmastonmuutoksen myötä lämpöaaltoja on luvassa entistä useammin.

– Tämä on linjassa tieteellisten havaintojen kanssa. Tämä osoittaa, että lämpöaallot yleistyvät, pitkittyvät ja voimistuvat. Tällä kertaa lämpöennätykset eivät vain rikkoontuneet. Ne suorastaan murskaantuivat, toteaa Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) tiedottaja Clare Nullis.

Tilastot vahvistavat lämpenemisen

Tilastot kertovat karua kieltä lämpenemisestä.

Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin ja heinäkuusta ennakoidaan tulevan kaikkien aikojen lämpimin heinäkuu.

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat.

20 mittaushistorian lämpimintä vuotta on koettu viimeisten 22 vuoden aikana.

Jää sulaa Grönlannissa vauhdilla

Myös arktisilla alueilla on hikoiltu helteissä. Metsäpaloja on syttynyt ennätysmäärä ja jääpeite on sulanut vauhdilla esimerkiksi Grönlannissa.

– Pelkästään heinäkuussa Grönlannissa on sulanut 160 miljardia tonnia jäätä. Se on suunnilleen yhtä paljon kuin 64 miljoonaa olympiamittaista uima-altaallista, laskee Nullis.

Meillä Suomessa kymmenestä lämpimimmästä vuodesta puolet on koettu tällä vuosikymmenellä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja