Lämpenevän ilmaston seuraukset: Kuoriainen uhkaa nyt myös Suomen metsiä – "Aiheuttavat jo merkittäviä metsätuhoja Keski-Euroopassa"

Metsien kirjanpainajatuhot kasvussa – mikä neuvoksi? 7:19
Metsien kirjanpainajatuhot ovat kasvussa. Luonnonvarakeskuksen tutkija Markus Melin vieraili uutisaamussa keskustelemassa aiheesta.

Kirjanpainajakuoriainen on Suomen metsissä elävä hyönteinen, joka voi lisääntyessään aiheuttaa metsille suuriakin tuhoja. Tilanne Suomessa ei ole vielä kovin vakava, mutta ilmaston lämmetessä kirjanpainajat ja sitä kautta myös tuhot voivat lisääntyä.

Kirjanpainajakuoriainen on hyönteinen, joka asuu puun kaarnan alla ja syö puuhun pieniä jälkiä.

– Se on saanut nimensä siitä, että se tekee puun kaarnan alle pieniä syömäkuvioita. Kun syömäkuvioita on tarpeeksi, puun verisuonet katkeavat ja puu lopulta kuivuu ja kuolee, kertoo luonnonvarakeskuksen tutkija Markus Melin.

Kirjanpainaja on laji, joka hyötyy lämpenevästä ilmastosta. Sen kehitys, lisääntyminen ja elintavat ovat riippuvaisia siitä, että on tarpeeksi lämmintä ja kuivaa.

Luonnonvarakeskus tekee kirjanpainajaseurantaa. Kirjanpainajien niin sanottu epidemiaraja ylittyy useissa osissa Suomea. Tämä tarkoittaa sitä, että näissä paikoissa kirjanpainajia on tarpeeksi, jotta ne voivat tehdä paikallisia metsätuhoja.

– Ei se tietenkään automaattisesti tarkoita sitä, mutta mahdollisuus siihen on olemassa.

Kirjanpainajat parveilevat toukokuussa, jonka jälkeen naaras munii kaarnan alle ja toukat alkavat liikkua siellä ja syödä lisää puuta. Kun syömäkuvioita on tarpeeksi, puu kuolee, kun nesteet eivät virtaa.

– Kirjanpainajan aiheuttamat metsätuhot ovat merkittävä ongelma esimerkiksi Saksassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa tilanne on vielä sellainen, että kirjanpainaja tarvitsee aina vähän vipuvartta eli jos myrsky kaataa paljon puita niin kirjanpainaja käyttää näitä puita lisääntyäkseen. Kun kanta kasvaa niin se voi tehdä paikallisia tuhoja.

Melin kertoo, että keski-Euroopassa tilanne on se, että kirjanpainajia on tarpeeksi koko ajan, jotta ne voivat hyökätä terveisiin metsiin ja näin itse ylläpitää tuhosykliä.

– Vielä ei olla Suomessa siellä asti mutta kaikki ennusteet lämpenevästä ilmastosta näyttävät, että tämä olisi mahdollista.

Kirjanpainajan tuhoamaa puuta ei voi käyttää mihinkään.

– Metsänomistajan kannattaa muistaa se, että metsässä on aina hyönteisiä, jotka käyttävät puita ravintonaan. Mitä enemmän lajeja on, sen parempi. Jos yksittäinen tai muutamakin puu kaatuu, niitä ei kannata viedä pois.

Ilmastonmuutos on toisten ötököiden kannalta hyvä ja toisten kannalta huono asia.

– Aina on voittajia ja häviäjiä, kun tällaisiä muutoksia tapahtuu. Metsätuhon näkökulmasta en lähtisi kiittämään lämpenemistä jos puhutaan hyönteistuhoista, Melin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat