Lääkkeet lennokilla suoraan kotipihaan? Droonien hyödyntämistä lääkekuljetuksissa selvitetään – ensimmäinen onnistunut koelento tehtiin tällä viikolla

Lääkekuljetuksia lennokeilla 6:58

Kauko-ohjattavista lennokeista eli drooneista toivotaan apua lääkkeiden jakelun nopeuttamiseen Suomessa.

Ajatus droonien hyödyntämisestä heräsi lääkeyhtiö Orionissa keväällä, ja kesän aikana ideaa kehiteltiin pidemmälle.

Mukana kehitystyössä on ollut myös Aalto-yliopisto. Käytännön koelento toteutettiin onnistuneesti maanantaina Helsingin Lauttasaaressa, kun drooni kuljetti itsehoitolääkkeitä apteekista seniorikodin pihaan.

Vastaanottajan henkilöllisyys pitää varmistaa

Drooneilla ei saa lentää ihan missä tahansa, mutta muuten lainsäädännön ei pitäisi olla esteenä.

– Kuljetuksille on olemassa laatuvaatimukset esimerkiksi lämpötilan suhteen. Ja tietysti pitää varmistua siitä, että lääkkeet menevät oikealle vastaanottajalle, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Aivan kaikkia lääkkeitä lennokeilla ei tulla kuljettamaan. Esimerkiksi huumaavia lääkkeitä ei kuljeteta tälläkään hetkellä asiakkaille kotiin turvallisuussyistä. Ratkaistavana on myös se, miten asiakkaan henkilöllisyys varmistetaan. Yksi vaihtoehto voisi olla tekstiviestinä saatava vahvistuskoodi.

Sandler uskoo, että Suomi voisi olla ensimmäinen EU-maa, jossa droonikuljetuksia hyödynnetään laajamittaiseksi. Vaatimuksena olisi toimiva 5G-verkko, jota kehitellään vielä.

Näytteet laboratoriosta sairaalaan lennokilla

Johtaja Sari Pesonen Orionista kertoo, että lennokkeja hyödynnetään paljon esimerkiksi Sveitsissä, jossa laboratorionäytteitä lennätetään laboratorioiden ja sairaaloiden välillä.

– 45 minuutin automatka vaihtuu muutaman minuutin lentoon. Eli nopeus ja kustannustehokkuus ovat tässä suuria etuja.

Pesonen myöntää, että droonilla kuljetetulle lääkepaketille voi kertyä hintaa. Kuljetusten yleistymisen pitäisi kuitenkin laskea hintatasoa. Kustannuksia laskee esimerkiksi se, että kuljettajaa ei tarvita kuten autokuljetuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat