Lääkintälotta Airi Nieminen yllättyi saadessaan kutsun Linnan juhlaan: "Jos en olisi istunut, olisin kaatunut lattialle"

Lääkintälottana toiminut Airi Nieminen, 95, kertoi tutkailevansa Linnan juhlia ja väenpaljoutta uteliaana.

Viime vuonna vuoden lotaksi valittu Nieminen oli erittäin yllättynyt saadessaan ensimmäistä kertaa kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

– Jos en olisi istunut, olisin kaatunut lattialle, mutta kyllä minä aika nopeasti tokenin, Nieminen sanoo.

Nieminen aloitti lottana helmikuussa 1942, täytettyään 18 vuotta edellisenä syksynä. Hän työskenteli suurimman osan sota-ajasta Kuusamossa parakkisairaalassa.

– Ei voi sanoa, että olisi ollut kahta samanlaista päivää tai tapausta. Siinä työssä tarvittiin luovuutta. Rintamilta tuli paljon sairastapauksia.

Nieminen toteaa itsenäisyyspäivän olevan vuoden tärkein päivä. Linnassa odotetuin hetki oli presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion tapaaminen.

Itsenäisyydessä riittää juhlittavaa

100-vuotias sotaveteraani Tuomas Lappalainen oli myös Linnan juhlien ensikertalainen. Hän saapui Linnan juhliin Pohjois-Karjalan Liperistä. Itsenäisyydessä riittää juhlittavaa vuosi toisensa jälkeen, hän tuumi.

– Suomi on onnistunut selviämään sodasta ja kaikista näistä vakavista muistoista, Lappalainen sanoi.

Lappalainen ei vielä ennen presidentin kättelyä osannut sanoa, viekö ilta tanssilattialle asti.

– Saa nähdä, kyllähän sitä jossain pyörähtäisi, Lappalainen tuumi.

Kättelyn jälkeen presidentti Niinistö ja rouva Haukio kävivät tervehtimässä veteraaneja ja lottia. Kahvituokion yhteydessä 97-vuotias sotaveteraani Mauri Maunula lauloi Haukiolle Äänisen yö -kappaleen. 

Lue myös:

    Uusimmat