Lääkehuolto kriisiytyy? Liitto: Jopa 40 prosenttia apteekeista uhkaa konkurssi hallituksen leikkausten takia

Jopa yli 40 prosenttia apteekeista on vaarassa ajautua konkurssiin hallituksen suunnittelemien leikkausten vuoksi, Apteekkariliitto tiedottaa.

Leikkaukset ovat liiton mukaan ennennäkemättömiä, ja ne voivat johtaa "lääkehuollon kriisiytymiseen ja farmaseuttisen työn alasajoon".

Apteekkariliitto on ynnännyt laskelmissaan julkisen talouden suunnitelmaan kirjatut, apteekkeihin kohdistuvat lisäleikkaukset sekä jo viime kesänä hallitusohjelmassa päätetyt leikkaukset. Liiton mukaan apteekkitalouuden uudistus on kiireellinen ja välttämätön.

Liiton mukaan etenkin pienten apteekkien talous on ollut koetuksella koko 2000-luvun useiden leikkausten takia. Uudet leikkaukset tulisivat pääosin kohdistumaan henkilöstökuluihin, jotka muodostavat apteekkien kuluista yli puolet. Edessä olisi heikentyvää palvelua sekä lyhyempiä aukioloaikoja.

Mikäli kaikki suunnitellut säästöt toteutuvat, 42 prosenttia apteekkareista ei tule saamaan lainkaan tuloa apteekistaan, ja edessä on yrittäjien henkilökohtainen konkurssi.

– Apteekkien arvo yhteiskunnalle syntyy farmaseuttisesta työstä. Apteekeissa työskentelevien farmasian ammattilaisten antamalla lääkeneuvonnalla säästetään joka vuosi noin miljardi euroa muualla terveydenhuollossa. Apteekkien farmaseuttisesta neuvonnasta kannattaa pitää kiinni, sillä ilman sitä yhä useammat ihmiset joutuvat hakeutumaan ruuhkautuneisiin terveyskeskuksiin ja päivystykseen, muistuttaa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen liiton tiedotteessa.

Hallitusohjelmassa on kirjattu, että apteekkien sääntelyä tullaan uudistamaan vastuullisesti laadukkaat apteekkipalvelut turvaten koko Suomessa.

– Onko hallitus edelleen sitoutunut näihin tavoitteisiinsa, Hirvonen kysyy, ja varoittaa, että apteekkitalouden uudistaminen vaarantuu liian nopeilla ja mekaanisilla leikkauksilla.

Lain mukaan kannattamattomaksi muuttunutta apteekkiakin on pidettävä auki, kunnes seuraaja löytyy, liitto muistuttaa.

Liitto kertoo tiedotteessaan kuitenkin ymmärtävänsä hallituksen säästöpaineet. Liitto muistuttaa, että säästöjä apteekeissa syntyy jo kymmeniä miljoonia euroja ilman uusia leikkauspäätöksiä, kun biologisten lääkkeiden apteekkivaihto laajenee ja uusien verenohennuslääkkeiden patentit raukeavat.

Näitä toimenpiteitä liitto ehdottaa:

– Apteekkiveron muuttaminen myyntikatepohjaiseksi nykyisen liikevaihtopohjaisuuden sijaan.

– Apteekkiverotaulukon liikevaihtorajoihin säännöllinen inflaatiotarkistus ja kaksi uutta veroluokkaa taulukon yläpäähän.

– Negatiivinen apteekkivero käyttöön (tuki pienille apteekeille).

– Lääketukuille velvoite vastaanottaa lääkepalautus apteekista, jos asiakas ei syystä tai toisesta noudakaan tilaamaansa lääkettä.

– Taloudelliset kannustimet sivuapteekkien pitämiselle.

– Farmaseuttisen työn sujuvoittaminen apteekeissa tarpeetonta byrokratiaa purkamalla

Lue myös:

    Uusimmat