Mainos

Lääkärilehti: Turvapaikanhakijat sienestivät vahingossa kärpässieniä – koko perhe sairaalaan

Perhe meni yhdessä sienimetsään ja keräsi tietämättään muhennokseen myös kärpässieniä. Isä, raskaana ollut äiti ja lapset joutuivat kaikki myrkytyksen vuoksi sairaalaan.

Juuri Suomeen muuttanut perhe oli kerännyt metsästä useita erilaisia sieniä. Kaikki perheenjäsenet olivat turvapaikanhakijoita. Asiasta uutisoi ensin Lääkärilehti.

Keskisuomalaisen mukaan kyseessä ollut turvapaikanhakijaperhe asui Keski-Suomessa ja että tapaus on tältä kesältä.

Kotona perhe oli valmistanut eri sienistä muhennosta. Isä ja lapset söivät sieniä vain pari lusikallista, äiti taas enemmän.

Sekavuutta ja oksentelua

Pian kaikki alkoivat voimaan pahoin: lapset oksentelivat ja äiti muuttui sekavaksi. Paikalle tuli ensihoitoyksikkö, mutta perheelle ei saatu juotettua lääkehiiliseosta kielimuurin vuoksi. Koko perhe vietiin päivystykseen ja sieltä vielä shokkihuoneeseen.

Perheen raskaana oleva äiti oli hyvin sekava ja hänelle jouduttiin antamaan diatse­paamia suoneen. Lapsillakin oli alkuvaiheessa sekavuutta ja lisäksi oksentelua, ja sekä heille että äidille annettiin nenäletkun kautta lääkehiiltä. Isä pystyi juomaan lääkeseoksen itse.

Koko perhe selvisi kuitenkin myrkytyksestä vuorokaudessa, ja heidät pystyttiin kahden päivän päästä kotiuttamaan.

Sieniruoka ja sienten perkuujätteet lähetettiin yliopistolle tutkittavaksi. Tutkimuksissa selvisi, että muhennokseen oli päätynyt punaista kärpässientä. Punakärpässienen aiheuttamat oireet myös täsmäsivät perheen myrkytysoireisiin.

Maahanmuuttajat riskiryhmää

Tapauksesta tiedotettiin SPR:lle ja alueen vastaanottokeskuksiin. Lääkärilehdessä kirjoitetaan maahanmuuttajien olevan riskiryhmää sienimyrkytyksille, sillä he eivät ole aina tietoisia Suomen myrkkysienistä.

Tä­män koke­muksen mu­kaan voi ol­la ris­ki roh­kaista sienes­tykseen esi­mer­kiksi maahan­muut­tajia ja turva­pai­kan­ha­ki­joita. Hei­tä oli­sikin syy­tä va­roittaa asiasta vaka­vasti muun muas­sa vastaa­not­to­kes­kuk­sissa, tai vaihtoeh­toi­sesti jär­jestää koulu­tusta ai­heesta, kertovat Lääkärilehden artikkelin kirjoittajat.

Sienitutkimuksissa myös selvisi, että sienestysalueella oli ollut rankkasade, joka oli huuhtonut punakärpässienistä tunnusomaiset valkoiset pilkut pois.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.