Lääkäri paljastaa CNN:lle: Näin haavoittuneita venäläissotilaita tulvi Valko-Venäjälle sodan alussa – "He olivat luulleet lähtevänsä harjoituksiin"

Lääkäri paljastaa: Näin haavoittuneita venäläissotilaita vietiin Valko-Venäjälle 4:13
Katso Andrein haastattelu ja CNN:n videoraportti sodan alkupäivien tapahtumista: "Eloonjääneet olivat kateellisia kuolleille"

Valkovenäläinen lääkäri paljastaa CNN:n haastattelussa, miten Venäjän haavoittuneita sotilaita vietiin salaa Valko-Venäjälle, ja mitä sodan alkupäivinä tapahtui.

Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Kiovaan ja ympäri Ukrainaa 24. helmikuuta. Vastassa olikin kovempi vastus kuin mitä Venäjä oli odottanut. Taistelut alkupäivinä olivat verisiä.

Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä videoita rekoista, joissa Venäjän epäiltiin kuljettavan haavoittuneita sotilaitaan hoidettavaksi Valko-Venäjän puolelle, salassa ihmisten katseilta.

"Andrei" oli yksi niistä lääkäreistä, jotka ottivat haavoittuneet vastaan Mazyrin kaupungin sairaalassa, Valko-Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumassa. Mukana oli nuoria, kokemattomia sotilaita, mutta myös heidän komentajiaan.

Hän oli seurannut kotikaupunkinsa muuttumista armeijan tukikohdaksi, ja nyt hänen työpaikkansa oli muuttunut sotilassairaalaksi.

Sodan toisena päivänä sairaalaan kuljetettiin laskuvarjojääkäreitä, jotka olivat yrittäneet vallata lentokenttää. Hänen mukaansa vammat osoittivat, että joukot olivat joutuneet odottamattomaan tuleen.

– Jotkut heistä sanoivat meille, että he olivat olleet helvetissä. He eivät tienneet, mikä heitä odottaisi Ukrainassa, hän kuvailee.

Sotilaat kertoivat lääkäreille, että komentajat olivat hämänneet heitä.

– He olivat luulleet lähtevänsä sotaharjoituksiin.

Tulevina päivinä haavoittuneita venäläissotilaita alkoi saapua bussilasteittain. Sairaalaan asti päätyneillä oli sentään mahdollisuus selvitä, kun moni oli kuollut taisteluissa.

– Yhdeltä mieheltä puuttui koko alaleuka. Hän valitti ainoastaan siitä, ettei ollut syönyt tai juonut mitään kolmeen päivään.

Myöhemmin Andrei pakkasi perheensä autoon, piilotti venäläisten vammoista otettuja röntgenkuvia sairaalasta ja lähti pakomatkalle. Nyt hän kertoo, mitä tapahtui valkovenäläissairaalassa sodan alettua.

Katso Andrein haastattelu ja CNN:n videoraportti sodan alkupäivien tapahtumista artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat