Mainos

Laajakaistayhteyksien puute on yritysten ykkösongelma

Kostamuksessa Pörssiyhtiö PKC Group hakee Venäjältä lisää kilpailukykyä, mutta laajakaistayhteyksien puuttuminen jarruttaa kehitystä.

Luoteis-Venäjällä sijaitsevaan Kostamukseen kaivataan kiireesti kunnollisia tietoliikenneyhteyksiä. Kempeleläisen pörssiyhtiön PKC Groupin toimitusjohtajan Harri Suutarin mukaan laajakaistayhteyksien puuttuminen jarruttaa eniten länsimaisten yritysten laajamittaisia investointeja alueelle.

-Rahallisesti kyse ei ole isosta asiasta. Kuka tahansa vetäisee sinne kaapelin. Tietääkseni ongelmat rajan ylittävälle tiedonsiirrolle löytyvät Moskovasta, jossa hoidetaan tietoliikenneasioita, hyötyajoneuvoteollisuudelle johdinsarjoja valmistavan ja elektroniikan sopimusvalmistajana toimivan yhtiön toimitusjohtaja toteaa.

PKC Groupilla on oma tehdas Kostamuksessa, ja Suutarin mukaan tietoliikenneyhteyksien puuttuminen vaikuttaa myös sen toimintaan. Tehtaalla ei esimerkiksi pystytä riittävään tekniseen tuotannonohjaukseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki (kesk.) tietää, että kunnollisten tietoliikenneyhteyksien saaminen Kostamukseen olisi erittäin tärkeää jo siellä toimiville mutta myös sinne toimintaansa suunnitteleville yrityksille. Hänen mukaansa laajakaistayhteydet ovatkin olleet esillä Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa, mutta toistaiseksi asiaa ei ole saatu etenemään.

-Avainkysymys tässä on se, että myös naapurin pitää ymmärtää, miten merkittävä toimintaympäristökysymys tämä on. Lisäksi meidän täytyy saada hankkeelle hyväksyntä Moskovasta, koska tietoliikenneyhteyksiin liittyvät tietoliikennesäännöstö- ja toimilupa-asiat, Lehtomäki toteaa STT:lle.

Tietoliikenneyhteyksien saaminen Kostamukseen on esillä myös suomalais-venäläisessä talousfoorumissa, joka jatkuu torstaihin asti Oulussa.

Laajennus valmis syksyllä

PKC Group laajentaa parhaillaan Kostamuksen-tehdastaan. Suutari kertoo, että syyskuussa valmistuvan laajennuksen jälkeen yhtiöllä on alueella yhteensä 12400 neliön tilat. Samalla investointien määrä Kostamuksessa nousee 17 miljoonaan euroon.

Suutarin mukaan yhtiöllä on hyvä kokemuksia Kostamuksessa toimimisesta. Myös tavoitteet on saavutettu.

-Meidän tarkoituksenamme on olla entistä kilpailukykyisempi maailmanmarkkinoilla ilman, että meidän pitäisi luovuttaa koko bisnestä kauemmaksi omista käsistämme, Suutari täsmentää.

PKC Groupin onni on myös se, että Kostamus on lähellä: automatka Kempeleestä vie tehtaalle vain kolmisen tuntia. Suutari kertoo, että Kostamuksessa valmistetut johdinsarjat tuodaan koottavaksi Kempeleeseen kuorma-autoilla. 300 kilometrin pituista väliä kuljetaan päivittäin.

Suutari toivoo helpotuksia erityisesti tullaukseen, vaikka yhtiöllä ei sen suhteen suurempia vaikeuksia ole ollutkaan.

-Ohjenuoranamme on olla äärimmäisen tarkka jokaisessa asiassa. Tullin kanssa toimiminen vaatii erityistä huolellisuutta, Suutari sanoo.

Seuraavaksi Uhtuaan?

PKC Groupin yrityksen Kostamukseen on vuonna 1993 perustanut tuolloin yhtiön alihankkijana toiminut muhoslainen Carhatec. Vuonna 2003 PKC Group osti Carhatecin itselleen.

Yhtiöllä on Kostamuksessa nykyään noin 950 työntekijää, joista suurin osa toimii johdinsarjavalmistuksessa. Tähän asti työvoimaa on ollut riittävästi, mutta nyt suunta näyttää kuitenkin kääntyneen: alueella ei juurikaan ole enää työttömyyttä.

-Omien näkemystemme mukaan pystymme nostamaan henkilöstömme määrän 1200:aan, mutta sen jälkeen täytyy katsoa muita ratkaisuja. Yksi vaihtoehto saattaisi olla tuotannon siirtäminen Kostamuksen lähikyliin, esimerkiksi Uhtuaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.