Kylmää vappua toivoville hyviä uutisia – muille ei niinkään

Kylmää vappua toivoville hyviä uutisia – muille ei niinkään 4:08
Tältä vapun sää näyttää tällä hetkellä.

Vapusta on tulossa viileä, kertoo tuore kuukausiennuste. Hyvä uutinen on se, että lumipyryjä ei ainakaan näillä näkymin ole sentään luvassa. 

Kuukausiennuste povaa lähiviikoille hyvin kylmää kyytiä. Sääkartoilla koko Suomi kylpee hyisen kylmän sinisissä väreissä.

Ajankohtaan nähden kolea sää koskee samalla myös vappuviikkoa.

– Kylmältä näyttää, eli kyllä nyt voi jo varautua siihen, että keskimääräistä viileämpi vappu on tiedossa. Sateisuudessa nähdään kuitenkin signaali aika kuivaan säätyyppiin. Todennäköisesti ei nyt sitten kuitenkaan lumipyryjä vappuviikolle ole tulossa, meteorologi Liisa Rintaniemi lohduttaa.

Rintaniemi pohtii, että yleensä kaikki odottavat vapulle lämmintä säätä, vaikka se saattaa olla hieman liian aikaista. Rintaniemi vitsailee, että vappu voitaisiinkin siirtää suosiolla kahdella viikolla eteenpäin.

– Itse asiassa 13.5.–14.5. kohdalla tuntuvat usein jo huomattavasti kesäisemmät säät: vihreä maa, lehtiä puissa. Siinähän on ylioppilaiden vanha Floran päivä, joka on ollut perinteinen piknik-päivä. 

– Kyllä vanha kansa tiesi, että silloin on parempi viettää ulkoilmajuhlaa.

Kuukausiennuste: Lämpöä ei näköpiirissä 

Rintaniemi kertoo, että aiempi kuukausiennuste lupasi kylmän ensi viikonlopun jälkeen lauhtuvaa säätä, mutta tuoreimmassa kuukausiennusteessa lämpenemistä ei valitettavasti ole enää näköpiirissä.

– Tämä kuukausiennuste on aika tylyä katseltavaa, kun mennään toukokuuta eteenpäin. Vielä toukokuun toisena ja kolmantena viikkona kartoilla edelleen säilyy tämä sininen (kylmä) signaali pohjoisessa.

Sitä ennen koittaa kuitenkin Rintaniemen sanoin "ihan kunnon takatalvi".

– Viikonloppuna saapuu kaakosta lumipyryalue, joka näillä näkymin tuo läntisimmillään aina Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle asti lunta. Eli lauantaiaamuna voidaan Helsingissäkin herätä pieneen hentoiseen lumipeitteeseen. Pohjois-Karjalaan pyry voi tuoda jopa 15 senttiä lunta, Rintaniemi toteaa.

Lumisateiden väistyttyäkin säätyyppi on jäämässä pohjoisen puolelta virtaavaksi. 

– Tämä ei näytä hyvältä. Jos yhtään lohduttaa, niin tilanne ei koske pelkästään pohjolaa, vaan jopa Italiassa ja Espanjassa asti seuraava viikko on selvästi keskimääräistä viileämpi.

Lämmin ilmamassa on puolestaan pakkautunut itään Venäjälle ja toisaalta myös Lähi-Itään. Rintaniemi kertoo, että esimerkiksi Etelä-Suomessa vappusään keskilämpötila on yleensä 10-12 astetta. Nyt tästä tullaan jäämään jonkin verran.

Lue myös:

    Uusimmat