Kyllä! Tämä on se juhannus, jolloin kuulet ensi kertaa hylkeen hyräilevän Tuiki, tuiki tähtöstä

0:57

Saimaannorpat, nuo laiskimukset. Ovat tulleet tunnetuksi lähinnä kivellä köllöttelystä ja auringonpalvonnasta. Skotlantilaiset serkut ovat toista maata.

St. Andrewsin yliopiston tutkijat havaitsivat ilmeisesti paremman tekemisen puutteessa, että harmaahylkeet, eli hallit on mahdollista saada imitoimaan ihmisten puhetta tai vaikka melodioita, kuten Tuiki, tuiki tähtöstä.

Oheiselta videolta voi huomata, että ihmisten tapaan myös hylkeistä löytyy hyvin eritasoisia musikantteja. Toisen tapaillessa sävelkulkua lähes oikein, lajitoveri saa aikaiseksi vain epämääräistä örinää. Se ehkä saattaisi luonnistua hevimusiikkiin tykästyneen kansan keskuudessa asustavalta saimaannorpaltakin lastenlaulua helpommin.

Hassulta kuulostavalta tutkimuksesta saattaa olla ihan oikeaakin hyötyä, sillä tutkijoiden mukaan se auttaa ymmärtämään äänenkäyttöön liittyvää evoluutiota ja ihmisten kielen kehittymistä. Myös puhevikojen tutkijat uskovat hyötyvänsä löydöksistä, hylkeet kun käyttävät puhe-elimistöään samaan tapaan ihmisten kanssa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja