Mainos

Kuvat: Tulvasta jättilasku espoolaiselle golfkentälle – "Jos jotain positiivista pitää hakea, nyt voisi vuokrata hyviä rantatontteja"

0:30

Toimitusjohtaja Johan Weurlanderin harmistus on suuri. 17 vuotta sitten perustettu Löfkullan golfkenttä tulvii pahoin viime päivien rankkasateiden jäljiltä ja taloudellisia tappioita voi vasta hahmotella.

Kalliiksi tulva joka tapauksessa käy. Jopa kolmasosa Espoon Ikeaa vastapäätä sijaitsevasta 9-reikäisestä kentästä velloo veden vallassa. Vesi on paikoin kaksi metriä korkeammalla kuin sesonkiaikaan kesällä.

– Se ei ole kaunista katsottavaa. Pumppuhuone nousi perustuksiltaan ja kaatui luultavasti alas jokeen. Koko järjestelmä on luultavasti tuhoutunut. Siellä oli kaikki kastelujärjestelmät. Pumppuhuoneen hinta on 10 000–15 000 euroa, Weurlander sanoo.

Tuhot tuskin jäävät tähän. Viheriöt jaksavat vartoa veden alla vaikka viikon vahingoittumatta, mutta suurempi uhka golfkentälle on virtaus.

– Tulee huomattavasti kalliimmaksi, jos veden virtaus on jossain kohtaa leikannut viheriötä, niin että kaikki rakenteet ja hiekkakerrokset ovat sekoittuneet. Silloin puhutaan 30 000–40 000 eurosta per viheriö. Viheriöllä voi olla kahta tai kolmea eri hiekkalaatua. Jos nämä sekoittuvat, koko viheriö pitää rakentaa uudestaan salaojineen ja kasteluputkineen.

Joki jäänyt ruoppaamatta

Lopulliset vahingot saattavat nousta yli 100 000 euroon.

– En ole vielä keskustellut vakuutusyhtiön kanssa. Katsotaan sitä sitten.

– Jos jotain positiivista pitää hakea, niin nyt voisi vuokrata hyviä rantatontteja, Weurlander sanoo hirtehisesti.

Viime päivinä on satanut harvinaisen rajusti, mutta Weurlander panee tulvimisen syyn osin Espoon kaupungin piikkiin. Kentän vieressä kulkeva Espoonjoen uoma on rakennettu jo 1950-luvun loppupuolella, mutta huoltaminen on jäänyt sikseen.

– Vuosikymmenien aikana jokeen on kertynyt maamassoja ja lietettä, joka on nostanut joen uoman pohjaa. Kesäisin joen yli voi paikoin kävellä. Tämä on syy, miksi tulva on niin paha, toimitusjohtaja sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.