Mainos

Kuvat: Tällainen on huumeparoni El Chapon pakotunneli: ”Olen tyrmistynyt”

Huumelordi ”EL Chapon” eli oikealta nimeltään Joaquin Guzmanin karkumatka hämmentää maailmalla. Tutkijoilla on kysymys ylitse muiden: miten yksi maailman pahamaineisimmista rikollisista onnistui vankilapaossaan – taas kerran. 

Vaikutusvaltaisen Sinaloan huumekartellin entisen johtajan pako äkättiin viime lauantaina, kun vartijat huomasivat kauhukseen hänen sellinsä olevan tyhjä. Altiplanon vankilan piti olla äärimmäisen tarkasti vartioitu.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja CNN

Ei mikä tahansa pakotunneli

Sellin suihkutilasta löytyi pakoreitti kaikilla herkuilla: yli 1600 metriä pitkään tunneliin oli rakennettu PCV-muoviputkista ilmastointi, se oli valaistu ja joka paikassa lojui happitankkeja ja työkaluja. Noin 1,7 metriä korkea tunneli oli juuri tarpeeksi tilava, että El Chapo eli suomeksi ”Pätkä” mahtui kävelemään siellä. 

Tunnelissa oli myös raiteiden varassa liikkunut moottoripyörä, jota todennäköisesti käytettiin työkalujen kuljettamiseen sisään ja maan viemiseen ulos tunnelista. On mahdollista, että Guzman kaasutti lopulta vapauteen kyseisellä moottoripyörällä.

Mestariteos päättyi hylätyllä rakennustyömaalla sijaitsevaan autiotaloon.

– Olen tyrmistynyt. He eivät olleet valmiita ottamaan vastaan tämän sarjan rikollista, päätoimittaja ja turvallisuusalan ammattilainen Alejandro Hope kommentoi yhdysvaltalaiselle Vice Newsille

Forbes on nimennyt Guzmanin yhdeksi maailman rikkammista ja vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Hänen edellisen pakonsa vankilasta arvelleen maksaneen miehelle 2,5 miljoonaa dollaria. 

Pidetään varmana, ettei Guzman pystynyt tekoonsa yksin. Meksikon poliisi onkin pidättänyt 18 vankilan työntekijää ja kuulustelee heitä maan pääkaupungissa. 

Tunnelirakentamisen konkari

Alun perin jo vuonna 1993 Guatemalassa kiinni jääneen maailmanlaajuista huumekauppaa johtaneen Guzmanin toinen pako on erityisen nolo Meksikon viranomaisille. Superrikollisen mieltymys tunneleihin ja taito tehdä niitä oli nimittäin hyvin tiedossa. 

Guzmanin johtama Sinaloa-kartelli on kuuluisa USA:n ja Meksikon rajalle rakentamistaan tunneleista, joiden avulla on kuljetettu huumeita, ihmisiä ja aseita Yhdysvaltojen puolelle. Osa tunneleista on ollut hyvin samankaltaisia kuin El Chapon pakotunneli.

Hän pakeni edellisen kerran vankilasta vuonna 2001 ja jäi kiinni vasta 13 vuotta myöhemmin. Tuolloin Meksikon oikeusministeri Jesus Murillo Karam oli sitä mieltä, että Guzmanin pitämisessä vangittuna Meksikossa on kyse kansallisesta ylpeydestä. 

Nöyryytti Meksikon viranomaisia

Mahdollisesta uudesta paosta kysyttäessä Kram lausui sanat: ”Se ei ole mahdollista.” Hän sai todeta katkerasti olevansa väärässä ja nyt Meksikon oikeusjärjestelmälle nauretaan sosiaalisessa mediassa.

”On niin noloa, että te ette lähde ulos lauantai-iltana, mutta Chapo lähtee”, Guzmanin pidätyskuvan yhteyteen luodussa meemissä irvailtiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.