Meksiko harkitsee huumeparoni "El Chapon" luovuttamista Yhdysvaltoihin

El Chapon kuukausia kestänyt pakomatka päättyi 1:12

Meksiko harkitsee vankilapaoistaan tunnetun huumeparonin luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Huumekartelli Sinaloan johtaja Joaquin "El Chapo" Guzman jäi perjantaina kiinni viimeisimmältä pakomatkaltaan. Hänet palautettiin eilen samaan huippuvartioituun vankilaan, josta hän pakeni tunnelia pitkin puoli vuotta sitten.

Meksiko on aiemmin torjunut Yhdysvaltojen vaateet Guzmanin luovuttamisesta. Nyt maa aikoo kuitenkin aloittaa oikeusprosessin luovutuspyynnöistä.

Yhdysvalloissa Guzmania vastaan on nostettu syytteitä useissa osavaltioissa muun muassa huumeiden salakuljetuksesta ja murhista. 

Meksikon vankiloita epäillään 

Guzmanin asianajajien mukaan oikeustaistelusta tulee pitkä. He uhkaavat viedä luovutuksen aina Meksikon korkeimpaan oikeuteen asti, jos tarpeen.

Guzman pakeni vankilasta myös vuonna 2001. Yhdysvalloissa onkin kyseenalaistettu Meksikon kyky pitää huumepomo telkien takana.

– Ottaen huomioon, että El Chapo on paennut meksikolaisesta vankilasta jo kaksi kertaa, emme voi haaskata tätä kolmatta mahdollisuutta saada hänet oikeuden eteen, sanoi republikaanisenaattori ja presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Marco Rubio.

Yritti vielä paeta viemärin kautta 

Meksikon viranomaiset ovat paljastaneet lisää tietoja, jotka johtivat Guzmanin tämänkertaiseen kiinniottoon. 

Viranomaisten mukaan Guzman oli halunnut, että hänestä tehtäisiin elämäkerrallinen elokuva. Sen vuoksi hän ja hänen edustajansa olivat olleet yhteydessä elokuvatuottajiin ja näyttelijöihin.

Tutkijat saivat vihiä yhteydenpidosta, ja se auttoi heitä jäljittämään Guzmanin Los Mochisissa Luoteis-Meksikossa sijaitsevaan taloon.

Guzman yritti vielä paeta viemäriverkoston kautta, mutta tällä kertaa viranomaiset osasivat odottaa sitä. 

Guzmanin naapurit ällistyivät

Guzmanin naapurit Los Mochisissa sanoivat, ettei heillä ollut aavistustakaan, että yksi maailman etsityimmistä huumepomoista asui heidän kadullaan. 

Los Mochis sijaitsee Sinaloan osavaltiossa, joka on Guzmanin samannimisen huumekartellin ydinaluetta. Merenrantakaupunki on kuitenkin Meksikon mittakaavassa verrattain rauhallinen.

Alue, jolla Guzman piileskeli, on asukkaiden mukaan niin turvallinen, että vanhemmat antavat lastensa leikkiä kadulla iltaisin. Myös paikallisen kuvernöörin äiti asuu alueella, he kertoivat.

– On vaikea uskoa, että hänen kaltaisensa etsintäkuulutettu ihminen oli täällä, näin rauhallisessa kaupungissa, eräs naapureista päivitteli.  

Lue myös:

    Uusimmat