Mainos

El Chapo alkoi suunnitella pakoa heti vankilaan tultuaan – USA varoitti jo vuosi sitten

Huumepomo El Chapon vankilapaon ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä Meksikon viranomaisille. 

Uutistoimisto AP on saanut haltuunsa Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n asiakirjoja, joista käy ilmi, että yhdysvaltalaiset agentit olivat tietoisia Guzmanin pakosuunnitelmista. Asiakirjojen mukaan vakoojat tiesivät Guzmanin sukulaisten ja huume-maailmassa vaikuttavien henkilöiden tekemästä "Guzmanin mahdollisista vapautussuunnitelmista" jo maaliskuussa 2014. 

Meksikon tunnetuin huumesalakuljettaja Joaquin "El Chapo" Guzman alkoi siis suunnitelmaan pakoaan lähes välittömästi sen jälkeen, kun hänet pidätettiin helmikuussa 2014 edellisen, kolmetoista vuotta kestäneen pakomatkan jälkeen. 

USA varoitti jo vuosi sitten

Asiakirjojen mukaan Los Angelesin huumepoliisi raportoi maaliskuussa 2014 Guzmanin mahdollisesta paosta, jota operoi Rafael Caro-Quintero. Suunnitelma sisälsi vankilan työntekijöiden uhkailua ja lahjomista. Sama tutkinta paljasti, että neljä kuukautta myöhemmin Guzmanin poika lähetti ryhmän lakimiehiä ja armeijan vastavakoiluun erikoistuneita henkilöitä tekemään pakosuunnitelmaa.

Meksikon sisäministeri Miguel Osorio Chong sanoi eilen illalla, ettei maan viranomaisille ole kerrottu Guzmanin aiemmista pakosuunnitelmista.

– He ovat itse sanoneet, etteivät tiedä mistä tieto on peräisin, Osario Chong sanoi AP:lle viitateen yhdysvaltalaisiin virkaveljiinsä. 

AP:n nimettömänä pysyvän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Meksikon viranomaisia kuitenkin varoitettiin Guzmanin suunnitelmista. 

Asiakirjoista ei löydy merkintöjä lauantaina toteuteusta paosta. 

"Sai apua sisältä käsin"

Guzmanin etsintäoperaation laajetessa viranomaisille on käynyt selväksi, että huumepomon pako ei olisi onnistunut ilman apua vankilan sisältä. Eilen sisäministeri Osario Chong kertoi, että kolme vankilan työntekijää on erotettu tapaukseen liittyen. Yksi erotetuista on vankilanjohtaja Valentin Cardenas

El Chapoksi kutsuttu Joaquin Guzman katosi lauantaiyönä tiukasti vartioidusta vankilasta pääkaupungin Mexicon lähellä. Guzmanin sellin alta löydettiin tunneli, joka johti rakenteilla olevaan rakennukseen. Puolitoista kilometriä pitkässä tunnelissa oli jopa ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmä.

Entinen maahanmuuttoa ja tullia valvovan viranomaisen johtaja Jim Dinkins arvioi AP:lle, että vastaavanlaisen monimutkaisen tunnelin valmistumiseen menee puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. 

Guzmanin väkivaltainen huumekartelli on jo 1990-luvulta lähtien tunnettu monimutkaisten tunneleiden rakentamisesta Yhdysvaltojen ja Meksikon välisen rajan alitse.

Guzmanin pidätystä vuonna 2014 pidettiin nykyisen presidentin Enrique Peña Nieton johtaman hallituksen suurena saavutuksena kartellien vastaisessa huumesodassa. Nyt viranomaiset ovat tarjonneet 60 miljoonan peson (3,4 miljoonaa euron) palkkion Guzmanin jälijittämiseksi. 

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kertoneet antavansa kaiken avun Meksikolle myös Yhdysvalloissa rikoksia tehneen Guzmanin kiinnisaamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.