Mainos

Kuvat: Muistatko Fucking Åmål -hittielokuvan? Tältä teinitytöt näyttävät nyt

Toisesta Fucking Åmål -elokuvan tähdestä on kasvanut näyttelijäkaunotar, toinen tekee uraa lääkärinä.

Teinien ensimmäisten alkoholikokeiluiden, koulun hierarkian, seksuaali-identiteetin muodostumisen ja tyttöjen välisen rakkauden ympärille rakentunut ruotsalaiselokuva Fucking Åmål tuli teattereihin vuonna 1998.

Elokuva oli valtava hitti niin kotimaassaan Ruotsissa kuin Suomessakin.

Alexandra Dahlström, joka näytteli vallatonta kaunotarta Eliniä, sai huomiota kansainvälisestikin elokuvan myötä, mutta tuolloin teini-ikäinen neito halusi keskittyä ensin koulunsa päättämiseen.

Koulun penkiltä Dahlström palasi kameroiden eteen ja teatterilavojen tähdeksi. Hän toimii myös dj:nä.

Taskukokoinen kaunotar säihkyy edelleen samaa karismaa kuin roolihahmonsa Elin Fucking Åmålissa. Nyt teinitytöstä on kasvanut uhkea, kaunis nainen, jolla on poraavan sininen katse.

Dahlström on tehnyt useita rooleja lyhytelokuviin ja televisiosarjoihin. Vuonna 2004 ilmestynyt Miss Sweden toi Dahlströmille Pohjoismaiden Parhaan nuoren näyttelijän palkinnon.

Hän esiintyi myös hollantilaisessa Goeden Tjiden, Slechte Tjiden -televisiosarjassa vuonna 2007.

Dahlström on puoliksi venäläinen, ja puhuu venäjää sujuvasti. Hän työskenteli Fucking Åmålin ohjaajan, Lukas Moodyssonin kanssa tämän tehdessä venäjänkielistä Lilja 4-ever -elokuvaa.

Angnesin roolissa nähty Rebecka Liljeberg on nyt 34-vuotias. 

Liljeberg nähtiin Agnesin roolin jälkeen Eva ja Adam- sekä Saaristolaislääkäri-sarjoissa ja vuonna 2002 ilmestyneessä Bear’s Kiss -elokuvassa, jossa hän näytteli sirkustaiteilijaa.

Bear's Kiss oli englanninkielinen ja kansainvälinen elokuva.

Liljeberg ei kuitenkaan halunnut jatkaa näyttelijän uraa eikä hän ole kiinnostunut kuuluisuudesta. Nainen vetäytyi julkisuudesta vuonna 2004.

Liljeberg näyttäytyi seuraavan kerran vetäytymisensä jälkeen julkisesti vasta vuonna 2010, kun Liljeberg ja Dahlström esiintyivät yhdessä Ruotsin QX Gay -tapahtumassa, jossa he palkitsivat vuoden näytelmän.

Naiset kippistivät lavalla kaikille maailman Elineille ja Agneseille lasillisilla vahvaa Oboy-kaakaota, jota heidän roolihahmonsa joivat elokuvan loppukohtauksessa näyttäydyttyään ensimmäisen kerran parina koko koulun edessä.

Fucking Åmål -elokuvan nippelitietoa

Elokuvan nimi on Show Me Love (Näytä minulle rakkaus) englanninkielisissä maissa. Elokuva oli ehdolla Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi, mutta muun muassa Variety kieltäytyi mainostamasta elokuvaa sen alkuperäisellä, kirosanan sisältävällä nimellä.

Uusi nimi tuli samannimisestä, Robynin esittämästä elokuvan tunnuskappaleesta.

Elokuvan nimeä on muokkailtu myös muissa kielissä. Saksaksi nimi kääntyy tarkoittamaan ”Ulos Åmålista”, espanjalainen versio taas tarkoittaa ”Rakkauden löytämistä”, portugaliksi nimestä tuli ”Koulukaverit” ja tsekiksi ”Rakkaus on rakkautta”.

Vain muutama kohtaus kuvattiin Åmålissa, mutta niitäkään ei nähdä elokuvan lopullisessa versiossa.

Elokuvan päätähdet Alexandra Dahlström ja Rebecka Liljeberg voittivat Guldbaggen Parhaan näyttelijättären palkinnon jaetusti yhdessä.

Tällä hetkellä Liljeberg työskentelee lääkärinä.

Fucking Åmål oli käsikirjoittaja-ohjaaja Lukas Moodyssonin ensimmäinen täyspitkä elokuva. Sitä seurasi hilpeä 1970-luvun tukholmalaiseen kommuuniin sijoittunut Kimpassa.

Vuonna 2002 ilmestyneen Lilja 4-ever -elokuvan myötä Moodysson huomattiin myös Yhdysvalloissa. Hänen ensimmäinen englanninkielinen elokuvansa oli vuonna 2009 ilmestynyt Mammutti, jonka pääosissa nähtiin Hollywood-tähdet Michelle Williams ja Gael García Bernal. Hänen viimeisin elokuvansa Me ollaan parhaita! ilmestyi vuonna 2013.

Elokuvien ohjaamisen lisäksi Moodysson tekee töitä kirjailijana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja