Kuvat ennen ja jälkeen tuhon: Ylivieskan puukirkossa vietettiin häitä ja hautajaisia 230 vuotta

Ylivieska ennen
Tältä Ylivieskan kirkko näytti ennen tuhoa. Photographer: Eveliina Pylväs, Ylivieskan seurakunta.
Ylivieska aamu 4
Paloyön jälkeisenä aamuna jäljellä olivat vain kuoret. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Tomi Hirvinen.

Ylivieskan kirkon raunioiden edessä päivystää pääsiäissunnuntaina joukko Ylivieskan seurakunnan työntekijöitä ja muun muassa palveluoperaatio Saapas-ryhmä.

Ylivieskan seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä kuvailee surullista päivää aurinkoiseksi.

– On kaunis pääsiäissunnuntai. Täällä on vaelluspäivä, valtavat määrät ihmisiä vaeltaa kirkolle ja olemme täällä tukena. 

Viime yönä palanut kirkko nousi nykyisille sijoilleen 230 vuotta sitten vuonna 1786. Paikalla oli ollut kirkko jo vuodesta 1653, mutta se ehti rappeutua pahasti 1700-luvun lopulla.

Ylivieska kirkko 2
Kuvaa Ylivieskan kirkkosalista. Photographer: Eveliina Pylväs, Ylivieskan seurakunta.
Ylivieska kirkko tulipalo kirkkopalo (1)
Palokunta sammutti Ylivieskan palavaa kirkkoa myöhään lauantai-iltana 26. maaliskuuta 2016. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Antti Aimo-Koivisto.

Kuten yllä olevasta liukukuvasta voi katsoa, kirkosta tuli tyypillinen pohjalainen suoranurkkainen ristikirkko. Kirkon seiniä koristivat Raamatun tapahtumia ja eri henkilöhahmoja kuvanneet maalaukset. 

Kirkon peruskorjauksessa vuonna 1892 sen ulkoasu uudistui ja kirkko sai uutta ilmettä muun muassa länsisiiven päähän rakennetusta kellotapulista.

Alttaritaulu
Photographer: Eveliina Pylväs, Ylivieskan seurakunta.
Ylivieska aamu
Copyright: Lehtikuva. Photographer: Tomi Hirvinen.

Kuva alttaritaulusta oli seurakunnan mukaan syntynyt aikoinaan riitaa. Seurakunnan sivuilla kirjoitetaan, että kirkon kokous oli päättänyt myöntää kirkon kassasta 70 markkaa mainittuun tarkoitukseen.

– Joiltakin tahoilta todettiin, ettei tällä summalla tarvitse odottaa alttaritaulusta mitään taideteosta. Taulun maalasi taiteilija Sigurd Wetterhoff-Asp ilmeisesti kirkkoherra Montinin päättämänä. Taulu kuvaa Vapahtajaa ristillä. 

Ylivieskan kirkkopalon sammutus kesti läpi yön 0:46

Ylivieskan kirkko ilmiliekeissä 0:22

Ylivieskan kirkko palaa –"Ei saa rahalla takaisin" 1:46
"

Lue myös:

    Uusimmat