Kuvat ei herkille: Sudet kävivät metsästyskoiran kimppuun, vammat vaativat 70 tikkiä – "Nyt Topi on vammautunut niin, että ura hirvikoirana on ohi"

0:35

Matti Koskelon veljen metsästyskoira Topi loukkaantui hirvimetsällä, kun kaksi sutta kävi koiran kimppuun.

Koskelo kertoo, että Pyhännällä metsästämässä ollut veli kuuli yllättäen tappelun ääniä ja löysikin pian lähistöltä Topi-koiran, jonka kimpussa oli kaksi sutta.

– Omistaja sattui olemaan lähellä, niin hän pääsi väliin. Muutenhan koira olisi kuollut heti, Koskelo kertoo.

Topi-koira sai tappelussa syviä haavoja takaruumiiseen ja hännän tyveen. Eläinlääkäri operoi loukkaantunutta koiraa kolme tuntia ja sille laitettiin Koskelon mukaan 70 tikkiä.

– Topi oli arvokas hirvikoira, joka nyt on vammautunut niin, että hänen uransa hirvikoirana on ohi.

Veli järkyttyi

Riistakeskuksen arvion mukaan susi tappaa Suomessa arviolta 20-50 koiraa vuodessa.

Suomessa susi ei ole tiettävästi tappanut ihmisiä yli sataan vuoteen. Viimeisin tapaus sattui vuonna 1882. Koskelo kertoo, että hänen veljensä on tapauksen johdosta hyvin järkyttynyt. Veli menetti neljä vuotta sitten toisen metsästyskoiran, kun se kohtasi suden metsällä.

Koskelo kertoo, että maaseudulla asuvat ihmiset jopa pelkäävät susia.

Suomessa susi on rauhoitettu

Pyhännän naapurikunnasta kotoisin oleva Koskelo arvelee, että Topi-koiran kimppuun kävi sama susikaksikko, joka tappoi Siikalatvalla lampaita alkusyksystä. Paikalliset hakivat silloin lupaa eläinten metsästämiselle, mutta lupaa ei tullut.

– Ei meillä ole mitään susia vastaan, mutta karvat nousevat pystyyn, jos kohtaa aggressiivisia yksilöitä. Olen kohdannut luonnossa sellaisiakin susia, jotka eivät koiraa vahingoita. Aggressiivisten yksilöiden metsästykseen pitäisi saada helpommin lupa.

Suomessa susi on rauhoitettu eläin, jota saa metsästää vain poikkeusluvalla. Syitä voivat olla esimerkiksi karjankasvatukselle koituva, erityisen merkittävä vahinko tai yleinen turvallisuus. 

Susia on Luonnonvarakeskuksen maaliskuisen kanta-arvion mukaan Suomessa noin 165–190 kappaletta. Susilaumoja Suomessa on noin 20.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja