Kuvaputki häviää taulutelevisiolle

Viihde-elektroniikan myynti on kasvanut alkuvuonna 62 prosenttia. Veturina on toiminut nimenomaan taulutelevisioiden myynti.

Viime vuoden alkuneljännekseen verrattuna taulutelevisioiden myynti on kolminkertaistunut. Kappalemäärinä mitattuna taulutelevisioita myydään saman verran kuin kuvaputkivastaanottimia, mutta arvoltaan niiden myynti on kasvanut nelinkertaiseksi, selviää kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotekin tiedoista. Viihde-elektroniikan myynti on kasvanut alkuvuonna 62 prosenttia, ja veturina on toiminut nimenomaan taulutelevisioiden myynti.

Litteät taulutelevisiot ovat myös nostaneet laitteiden hintahaitaria, kirjoittaa Kuluttajaviraston julkaisema Kuluttaja-lehti. Kodinkoneliikkeistä ei tahdo enää löytyä tuttuja kuvaputkimalleja, vaan lähes kaikki myytävät laitteet ovat litteitä lcd- tai plasmatelevisioita. Lehden vertailemien 32-tuumaisten lcd-televisioiden halvin malli maksoi noin 1200 euroa, kun samaa kokoa olevan kuvaputkitelkkarin saa puolet halvemmalla.

Kuvaputkitekniikkaa myydään pienissä tuumakoissa

Kotekin viestintätoimikuntaan kuuluva Elina Yrjänheikki selvittää, että myytävät kuvaputkitelevisiot ovat perusmalleja. Enemmän ominaisuuksia vaativa joutuu valitsemaan taulutelevision. Televisioiden myynnin eroja hän selittää sillä, että lähes kaikki myydyt kuvaputki-tv:t ovat kooltaan vaatimattomia.

Valmistustekniikkakin tekee hintaeroja. Kuvaputkitekniikka on vuosikymmeniä vanhaa ja siksi halvempaa. Myös Philipsin kulutuselektroniikan johtajana toimiva Yrjänheikki sanoo, että taulutelevisioiden hinnat ovat tulleet roimasti alas viime vuosina. Nyt hintoihin ei ole näkyvissä suuria mullistuksia.

- Kysyntä on niin hurjaa. Valikoima tulee laajentumaan, jolloin hintahaitarin molempiin päihin tulee uusia malleja.

Digitelevisiot ovat yhä vähemmistönä

Suuret urheilukilpailut ovat perinteisesti vauhdittaneet uuden televisiotekniikan leviämistä. Myös nyt myyntiluvuissa ovat näkyneet talviolympialaiset ja kasvava jalkapallokuume.

- Myynnissä yhdistyvät urheilukisat ja kiinnostus uusiin laitteisiin. Urheilukisa on usein se viimeinen sysäys uuden laitteen hankkimiseen, Yrjänheikki uskoo.

Myös digiboksit ovat kelvanneet samasta syystä. Laitteen hankintaa vauhdittaa niin ikään analogisten lähetysten päättyminen ensi vuonna.

Vaikka analogiset tv-lähetykset pian päättyvät, valmistajat ovat tuoneet nihkeästi markkinoille digivirittimellä varustettuja televisioita. Elina Yrjänheikin mukaan virittimen lisääminen laitteeseen ei merkittävästi nosta hintaa. Hän kertoo, että markkinoille on tulossa yhä enemmän digitelevisioita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat