Mainos

Kuva: Ex-vanki Jarkin hurja muodonmuutos: "Putkassa tajusin, että nyt se narkkaaminen on ohi"

2:06

Vankila- ja huumekierteestä irti päässyt Jarkki, 50, kertoo iloitsevansa joka päivä siitä, että on ylipäätään elossa.

– Olin muun muassa pakkohoidossa ja korvaushoidossa. Monen eri vaiheen jälkeen päädyin korvausklinikan liepeille rappionarkomaaniksi, ei sen pahempaa eikä parempaa, Jarkki kertoo. 

Hän osallistui tänään rikostaustaisille suunnatuille messuille Helsingin Kallion "Piritorilla".

– Mulla on täällä messuilla joka kojussa tuttuja ja ystäviä. Päihdekuntoutujille ja vangeille on kiva saada tietää, että tällaisia palveluita on. Mulle itelleni nää on läpituttuja juttuja. 

Jarkki raitistui 1,5 vuotta sitten.

–  Kaikenlaista sattui ja tapahtui, en ollut mikään pyhäkoulupoika. Painoin pahimmillaan alle 50 kiloa. Mutta sitten yhden kerran Pasilan putkassa tajusin, että nyt se narkkaaminen on mun osalta ohi.

Jarkki kertoo valvoneensa vieroituksessa kaksi viikkoa putkeen.

– Kaikki vietit oli menny, ainoastaan selviytymisvietti oli jäljellä. Monen vaiheen jälkeen päädyin kuntoutumisprojektiin ja aloin käydä vertaisryhmässä. Yksi syy siihen, että mulla menee nyt hyvin on se, että mulla on niin paljon kavereita ja tukiverkkoa.

Jarkki on tällä hetkellä asunnoton, mutta silti tyytyväinen asioiden tolaan.

– Mä en taida edes haaveilla nyt mistään, sillä mä voin oikeesti aika hyvin. Mä hengitän ja elän. Tää on ollut aika pitkä prosessi.

3:47

Jakke: Hullu elämä ei pelota, kaupassakäynti kyllä

Samassa tapahtumassa 44-vuotias Jakke kertoo jättäneensä aineet ja totuttelevansa pikku hiljaa elämään vankilan jälkeen.

– Sosiaalinen kanssakäyminen pitää opetella uudestaan. Tääkin on osa sitä opettelua, kun juttelen sun (toimittajan) kanssa tässä. Vuosi sitten en olisi tähän pystynyt.

Jakke kertoo viettäneensä 30 vuotta erilaisissa laitoksissa lastenkodista vankilaan.

– Ei mua hullu elämä, vauhti ja vaaralliset tilanteet pelota, mutta se pelottaa, jos kaupan kassa sanoo päivää. Se on mulle uutta.

3:21

"Älkää päästäkö lapsianne tänne tupakkaa pummimaan"

36-vuotias Pekko puolestaan kertoo pyörineensä Kalliossa nuoresta miehestä asti, lähinnä vanhempien miesten seurassa.

– Huumeita sai aina kun halusi. Mutta itse en enää käytä huumeita. Vankilassa olen istunut kymmenen vuotta, Pekko kertoo taustastaan.

– Yhden asian haluan sanoa vanhemmille. Älkää päästäkö lapsianne tänne Sörkkaan pummimaan tupakkaa. Olen nähnyt kuinka 15-vuotiaat jannut samaistuvat tähän porukkaan ja ovat sitten itse parin vuoden päästä täällä pyörimässä. Täällä ei ole mitään muuta kuin kamaa ja alkoholia, ne on ainoat syyt pyöriä täällä.

3:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.