14-vuotias poika oli vaarassa hukkua laiturin alle "sekavassa tilanteessa" Vantaan Kuusijärvellä – teinipojan syyte hylättiin

1:01
Aiemmin MTV Uutiset kertoi, että sivullisen puuttuminen tapahtumiin pelasti mahdollisesti nuoren hengen.

Vantaan Kuusijärven laituritapauksesta nostettu syyte hylättiin viime viikolla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Vajaa vuosi sitten tapahtuneessa tilanteessa poika oli jahtaamisen jälkeen mennyt suojaan laiturin alle. Laiturille oli kuitenkin tullut runsaasti ihmisiä eikä poika ollut enää päässyt pois laiturin alta. Laituri oli painunut alas ihmisten painosta ja pojalle oli jäänyt vain vähän hengitystilaa. Hän ei saanut avunpyynnöistään huolimatta apua ja hän muun muassa nieli tilanteessa vettä.

Karmea tilanne päättyi, kun sivullinen aikuinen tuli paikalle tarkastamaan pojan kuntoa.

”Tilannetta voidaan luonnehtia jossain määrin sekavaksi”

Syyttäjä syytti yhtä nuorta miestä vaaran aiheuttamisesta. Syyttäjä katsoi pojan jahdanneen uhria ja estäneen tätä muiden tekijöiden kanssa nousemasta ylös laiturille. Tämän takia uhri joutui hukkumisen vaaraan.

Oikeus katsoi syytetyn ajaneen uhria takaa matalassa altaassa ja laiturilla siten, että uhri joutui hyppäämään laiturilta veteen syvemmälle puolelle. Muille syytekohdille ei oikeuden mukaan ollut riittävästi näyttöä. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että syytetty olisi osallistunut kuvailtuun toimintaan esimerkiksi estämällä uhria nousemasta vedestä laiturille.

Syytetty kiisti muun muassa tuntevansa alle 15-vuotiaan nuoren, joka oli painanut uhrin päätä veden alle ja kertoi luopuneensa tekemisestä uhrin hypättyä laiturilta veteen. Hän myös kertoi auttaneensa pojan laiturille vedestä tapahtumaketjun lopussa. Uhri ei itse muistanut vastaajan osallistuneen nostamiseen.

Oikeuden mukaan laiturialueella vallinnutta tilannetta voisi luonnehtia ”jossain määrin sekavaksi”. Sen vuoksi oli vaikea arvioida, kuka laiturilla oli tehnyt mitäkin. Valvontakameratallenteen mukaan laiturilla oli tapahtumahetkellä yli kymmenen henkilöä.

Syyte hylättiin

Oikeus katsoi kuitenkin, ettei poika ollut yksissä tuumin muiden tekijöiden kanssa laittanut uhria ahtaalle.

– Asiassa ei voida ottaa huomioon niitä olosuhteita, joihin asianomistaja on veteen hyppäämisen jälkeen joutunut, koska vastaajan ei ole näytetty olevan vastuussa tapahtuneesta tai toimineen muiden tekijöiden kanssa yhteistuumin muuhun kuin asianomistajan veteen hyppäämiseen saakka.

Oikeus katsoi vuonna 2004 syntyneen nuorukaisen syyttömäksi nuorena henkilönä tehtyyn vaaran aiheuttamiseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja