Kuusi tärkeää kysymystä Suomeen saapuvista pandoista: Voiko lumipyry estää Lumin ja Pyryn laskeutumisen?

Huomenna Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuu odotettuja vieraita Kiinasta, kun Suomen ensimmäinen pandakaksikko laskeutuu Kiinasta lähtevällä koneella. 

Lentokentällä on odotettavissa tervetuliaiseremonia, jonka MTV Uutiset näyttää suorana aamulla kello 9 alkaen. 

1. Voiko aamun lumimyräkkä estää Lumin ja Pyryn laskeutumisen?

Pandat ovat parhaillaan Kiinassa sisäisellä siirtymätaipaleella kohti Chengdun lentokenttää Niiden on määrä lähteä Kiinasta varhain aamuyöllä Suomen aikaa ja laskeutua Helsinki-Vantaalle aamukymmenen aikaan.

Samaan aikaan Suomessa tupruttaa lunta runsain mitoin.

Lumituisku ei tunnu kuitenkaan olevan este eikä poikkeusjärjestelyjä ole tiedossa.

– Sellaista ei ole näköpiirissä, sanoo Finavian tiedottaja Kirsi Luhta.

– Kenttä on tämänhetkisen tiedon mukaan auki normaalisti.

Luhta kuitenkin lisää, että viime kädessä lennonjohto tekee muutospäätöksen jos siihen on aihetta.

2. Mitä jos lennolla tapahtuu jotain?

Tätä varten koneessa on kaksi suomalaista ja yksi kiinalainen eläinlääkäri sekä hoitajia. Pandojen lentomatka sujuu hämärässä valaistuksessa ja viileässä lämpötilassa, kertoo eläinlääkäri Heini Niinimäki.

– Ne viihtyvät sellaisessa parhaiten.

Pandat eivät saa rauhoittavia lääkkeitä eivätkä nukutusta. Niiden kuljetuslaatikot ovat kooltaan 180 x 140 x110 cm. Ne ovat lainassa Belgiasta, jonne pandoja kuljetettiin samasta Dujiangyanin tarhasta pari vuotta sitten.

– Pandat mahtuvat liikkumaan niisssä jonkin verran, Niinimäki sanoo. Matkaeväinä on paljon omenoita, porkkanoita, pandakakkua ja tietysti bambua. – On tärkeää, että ruokailurytmi säilyy, lisää eläinlääkäri Anna Palmroth.

3. Millaisella lentokoneella pandoja kuljetetaan?

Suomen Hua Bao ja Jin Bao Bao saapuvat suoralla lennolla Chengdusta Volga-Dnepr -yhtiön pitkän matkan raskaalla Iljushin 76 -kuljetuskoneella.

Viime vuonna Hollannissa sinne saapuneet pandat Wu Wen ja Xin Ya saapuivat KLM-lentoyhtiön erikoislennolla Panda892.

Vuonna 2012 Ranskaan saapuneet Huan Huan ja Yuan Zi lensivät FedEx-kuljetusyhtiön Panda Express-koneella.

4. Missä yleisö voi nähdä pandat ja milloin?

Vilauksen saattaa nähdä jo torstaina aamun mediatilaisuudessa, mutta varmimmin vasta 17-18.2., kun pandat esitellään yleisölle Ähtärissä.

Pandojen saapuminen on ollut kaikissa maissa suuri seremonia, niin myös Suomessa, ja MTV seuraakin saapumista netissä suorana.

Pandojen kuljetuskoneelle tehdään sään salliessa niinsanottu vesitervehdys, eli kaksi suihkukaarta paloautoista koneen rullatessa kohti terminaalia. Sitten ovat vuorossa rajamuodollisuudet, eli rajaeläintarkastus ruumassa. 

Tämän jälkeen pandat tuodaan ruumasta esiin ja VIP-terminaalin eteen kuvattavaksi. Vastaanottojuhlassa ovat paikalla muun muassa ministeri Jari Leppä ja Kiinan Suomen-suurlähettiläs Chen Li.

Sitten pandat jatkavat autolla matkaa runsaan neljän tunnin ajan Ähtäriin, jossa saapumista juhlitaan keskustan pandakarnevaalilla.

5. Käytetäänkö pandoista suomenkielisiä vai alkuperäisiä nimiä?

Kolmevuotias tyttöpanda Jin Bao Bao sai MTV-uutisten kilpailussa nimen Lumi ja nelivuotias poikapanda Hua Bao nimen Pyry.

Kilpailun voittajaksi arvottu Katri Lepistö kertoi halunneensa ehdottaa lyhyitä ja ytimekkäitä nimiä.

– Tyttäreni on Lumi ja Pyryssä on vähän särmää, Lepistö sanoi arvonnan selvittyä. Samat nimet ovat sattumalta myös Ähtärin kunnanjohtajan lapsilla.

Pandat itse eivät vastaa nimiinsä, mutta tunnistavat tutun hoitajan.

Eläinlääkäri Heini Niinimäki kertoo, että Lumi, eli Jin Bao Bao on jo oppinut tunnistamaan hänet äänestä.

6. Kuinka kauan pandat ovat Suomessa?

– Voisi sanoa, että toistaiseksi, luonnehtii Lea Lahtinen Ähtäri Zoosta.

Pandapariskuntien suojeluohjelman ajatus on, että ne voisivat lisääntyä ja siihen voi mennä vuosia.

Pandat ovat luonnossa melkoisia yksineläjiä, jotka tulevat yhteen vain helmi-toukokuun aikana. Naispandalla on vuodessa vain kolme päivää, jolloin hedelmöittyminen on mahdollinen ja yksi niistä on paras.

Suojeluohjelman alkuvuosina pandojen parikäyttäytymistä ei oikein ymmärretty, mutta nykyään tiedetään jo, että hedelmöittämistä edeltää noin kaksiviikkoinen rituaali, jonka aikana pari valmistautuu.

– Meillä on hieno talo ja alue pandoille ja olemme valmiita vuosien odotukseen, Lahtinen lisää.

MTV ja MTV:lle uutisia tuottava Mediahub ovat solmineet mediakumppanuuden Ähtärin eläinpuiston kanssa. Seuraavat kaksi vuotta Ähtärin pandojen elämää seurataan laajasti MTV:n kanavilla ja nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat