Mainos

Video: Näin etenee Lumi- ja Pyry-pandojen 24 tunnin matka Suomeen – välilaskua ei kannata edes ajatella

1:52

Ähtäriin saapuvat pandakarhut Jin Bao Bao ja Hua Bao lähtevät pitkälle matkalleen keskiyöllä Suomen aikaa. Matka on pitkä - yhdessä autokuljetusten ja pysähdysten kanssa noin 24 tuntia.

Ähtärissä ollaan iltapäivällä. Jin Bao Bao ja Hua Bao, suomalaisilta nimiltään Lumi ja Pyry, sijoitetaan kuljetuslaatikoihin, jotka ovat kooltaan 180 x 140 x110 cm. Ne ovat lainassa Belgiasta, jonne pandoja kuljetettiin samasta Dujiangyanin tarhasta pari vuotta sitten.

– Laatikot ovat sen kokoisia, että pandat mahtuvat niissä liikkumaan jonkin verran, kertoo eläinlääkäri Heini Niinimäki Dujiangyanin pandatarhassa.

– Pandoja ei nukuteta eikä niille anneta rauhoittavia lääkkeitä lennon ajaksi. Lisäksi pyrimme välttämään kaikenlaista niille aiheutuvaa ylimääräistä stessiä. Ruuma pidetään hämäränä ja viileänä, jotta olo olisi mahdollisimman vakaa.

Iljushin IL-76 -rahtikone ei ole mikään äänieristetty hiljainen suihkukone, vaan potkurit pitävät ääntä ja turbulenssit tuntuvat matkustamossa varmasti niin pandoilla kuin mukana seuraavilla lääkäreillä ja hoitajillakin.

Aamupäivällä pandoille pidettiin iloiset jäähyväisseremoniat, vaikka tilaisuuden alussa monen silmät kostuivatkin kyynelistä. Pandat ovat tuleet tutuiksi kiinalaishoitajille pentuajoista alkaen.

Pari kiinalaishoitajaa sekä paikallinen eläinlääkäri matkustavat Ähtäriin pandojen mukana, kuten Heini Niinimäki ja pandahoitaja Anna Palmrothkin.

– Tietysti tämä jännittää ja riskit ovat aina olemassa. Meidän tehtävämme on yrittää pitää pandojen stressitaso mahdollisimman alhaisena. Meidän tehtävämme on olla mahdollisimman hyviä lentoemoja pandoille, kertoo Palmroth.

– On tärkeää, ettei niiden ruokailurytmi häiriinny. Mukana on paljon omenoita, porkkanoita, pandakakkua ja tietysti bambua.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon jännitys vaikuttaa niiden menekkiin

Välilasku ei mahdollinen

Jos jotakin odottomatonta ja vakavaa tapahtuisi, ei välilaskua kannattaisi edes harkita.

– Avun saanti paikalle voisi olla hyvin hankalaa. Paras suunnitelma on lentää määränpäähän mahdollisimman pian ja ensiapuvälineet mukana, Niinimäki selvittää.

– Lennon pituuden suhteen tämä matka on pisimmästä päästä. Pandat ovat aika rauhallisia matkustajia ja nämä pandat ovat matkustaneen ennenkin. Lisäksi luvat edellyttävät, että lennetään suoraan EU-maahan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.