Kuusi miljoonaa laskijaa selvittää Kiinan väkilukua

Kiinassa on menossa parhaillaan maan historian mittavin väestönlaskenta. Edellinen järjestettiin kymmenen vuotta sitten.

Tällä kertaa laskenta on kuitenkin täynnä vaikeuksia. Vaurastuneilla kiinalaisilla on useita asuinpaikkoja. Työ ja koti voivat olla eri kaupungeissa ja liikkuvaa väkeä on muutenkin miljoonittain.

Väestönlaskijoihin ei myöskään luoteta. Arkaluonteisten tietojen pelätään joutuvan verottajan, perhesuunnittelijoiden tai muiden harmeja tuottavien viranomaisten käsiin.

Kiinan väenpaljouden tajuaa ehkä parhaiten massatilaisuuksissa, jollainen esimerkiksi Shanghain maailmannäyttely oli. Edellisessä väestönlaskennassa kiinalaisia laskettiin olevan lähes 1,3 miljardia. Nyt tehtävän laskennan tulos selviää vasta huhtikuussa, mutta yli 1,3 miljardin ollaan joka tapauksessa menossa.

Tällä kerralla väestönlaskennassa pyritään mahdollisimman suureen tarkkuuteen. Virhemarginaali saa olla vain 0,2 prosenttia. Kuusi miljoonaa laskijaa kävi tänään virallisesti päättyvään päivämäärään mennessä yli 400 miljoonassa kotitaloudessa.

Ensimmäistä kertaa ulkomaalaistenkin pitää täyttää lomake, jossa kysytään kahdeksan kysymystä: muun muassa, kuinka kauan on asunut maassa, kansallisuus, ikä ja sukupuoli.

Omaisuutta tai lapsilukua ei ulkomaalaisilta kysytä. Ne ovat kuitenkin juuri ne kysymykset, jotka eniten pelottavat kiinalaisia vastaajia. Yhden lapsen politiikkaa ei noudateta varsinkaan maaseudulla ja veronkierto on yleistä.

- Jotta monilapsiset perheet ilmoittaisivat perheen todellisen lapsiluvun, kuuluu kannustuspolitiikkaamme tällä kertaa, että monilapsisuudesta langetettava sakko lasketaan kohtuulliselle tasolle. Jos perheen taloudellinen tilanne on vaikea, voidaan sakko sopia maksettavaksi useammassa erässä, kertoo Kiinan kuudennen väestölaskennan johtaja Feng Nailin.

Katso Petri Sarasteen juttu Pekingistä

Lue myös:

    Uusimmat