Kuumuus käristää Eurooppaa – hellealueilla asuvat suomalaiset joutuvat keksimään keinoja kuumuudesta selviämiseen: "Ihan hulluja juttuja täällä tapahtuu"

11:42
MTV Uutiset Live: Suomalaiset Euroopan helteissä.

Eurooppaa ovat koetelleet hirmuhelteet ja useissa maissa on mitattu uusia lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Saksassa uudeksi ennätykseksi kirjattiin 42,6 astetta. Suomessa vietetään parhaillaan kesän kuuminta viikonloppua.

Kuumuus vaikuttaa Euroopassa asuvien suomalaisten arkeen. Hollannin Leusdenissa asuva Outi Sirkka kertoo, että kaikkien aikojen lämpöennätys on mennyt rikki jo pariin otteeseen.

– Tukalaa on ollut, itse en ole tottunut tällaisiin lämpötiloihin.

Sisälämpötiloja yritetään pitää kurissa pitämällä ikkunat ja ovet kiinni. Sirkan mukaan käytännön asiat, kuten töissä käyminen ovat nousseet ongelmaksi.

– Junaliikenne takkuilee tosi pahasti, kun junia on peruttu. Kuulin työkaverilta, että kaupan ovi oli irronnut ja tippunut, koska saranat ei kestäneet enää kuumuutta. Ihan hulluja juttuja tapahtuu.

"Ikäviä asioita"

Sirkan työpaikalla ei ole ilmastointia. Työpaikalla on suositeltu esimerkiksi kotoa käsin työskentelyä, koska toimiston lämpötilat voivat nousta todella korkealle.

– Joilla on töissä ilmastointi, ovat erittäin onnekkaassa asemassa.

Sirkka yrittää keksiä lapsilleen ja itselleen viilentävää tekemistä, mikä on osoittautunut hankalaksi. Yöllä kuumuudessa nukkuminen on vaikeaa.

Sirkka kertoo kuulleensa myös lasten kesäleiristä Hollannissa, jossa lapsia jouduttiin viemään sairaalaan kuumuuden vuoksi.

– Aika ikävistä asioista on kyse, ei ole enää nautinnolliset helteet.

Rättisitikalla Euroopan kiertoon

Kalle Kervinen ja Amanda Laine kiertävät Eurooppaa rättisitikalla. Kervisen mukaan reissun aikana lämpimintä on ollut Ukrainassa eilen.

Autossa ei ole ilmastointia, joten viilennyksenä toimii avatut ikkunat ja katto.

– Silloin kun ajellaan autolla katto auki niin hattua päähän, aurinkorasvaa reilusti ja vettä tietysti. Sillä on pärjätty, Kervinen kertoo. 

Katto auki ajamisessa ongelmana on ihon kärähtäminen.

– Ilma kiertää, mutta kädet on poltettu pariin otteeseen reissun aikana. Sen verran käy viima, ettei kuumuus tunnu. Kun istuu kahdeksan tuntia auringon alla niin iho kärvähtää, vaikka rasvaa käyttäisikin.

Matkanteko on sujunut tähän mennessä mukavasti ja matkaa on taitettu Kervisen mukaan hitaasti ja rauhallisesti. Pari on välttynyt isommilta ongelmilta.

Helle ei ole vaikuttanut matkantekosuunnitelmiin. Auton mittariin kertyy päivittäin 200-500 kilometriä.

Kervinen ja Laine ovat matkalla Kroatiaan Samoboriin, jossa pidetään kansainvälinen rättisitikkaharrastajien kokoontuminen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja