Mainos

Kuuluisia seksitutkijoita, joille ei seksi maittanut

Yleisen myytin mukaan miehet haluavat aina seksiä. Luulisi, että varsinkin ihmisen seksuaalisuutta tutkivat miehet olisivat erityisen kiinnostuneita seksistä myös henkilökohtaisella tasolla. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Historiasta löytyy todella merkittäviä miehiä, jotka ovat vaikuttaneet pitkälti käsityksiimme seksuaalisuudesta. Heidän omat kokemuksensa seksistä ovat kuitenkin jääneet hyvin vähäiselle tasolle.

Maissihiutaleilla itsetyydytystä vastaan

Lääkäri John Harvey Kellogg (1852–1943) tunnetaan varmasti parhaiten maissihiutaleista (Kellogg’s Corn Flakes), joita tosin alkoi markkinoida hänen veljensä Will Keith. John Kellogg on oikeastaan nykyisen fitness-kulttuurin ja kasvisruokavalion isä. Kelloggin mukaan hyvä terveys saatiin aikaiseksi oikealla ravinnolla, liikunnalla, suoralla ryhdillä, raittiilla ulkoilmalla, riittävällä levolla sekä selibaatilla.

Kellogg perusti terveyskylpylän Battle Creekiin, jossa rikkaat ja kuuluisat oppivat elämään hyvin. Tarjolla oli muun muassa vesikylpyjä, suolentyhjennystä, yhteisjumppaa, kuntosaliharjoittelua, sähköhoitoja sekä kasvisruokaa. Kelloggin hoitolaitokseen mahtui 600–700 asiakasta ja hoitohenkilökuntaa oli peräti 800–1 000 henkeä. Kyseessä ei siis ollut mikään aivan pieni laitos. Kellogg oli erittäin arvostettu lääkäri ja hän julkaisi lähes 50 kirjaa ja suoritti noin 22 000 kirurgista operaatiota. Hänellä oli myös yli 30 patenttia, jotka käsittivät terveyttä parantavia ruoka-aineita ja hoitolaitteita. Niihin kuuluivat maissihiutaleiden lisäksi esimerkiksi pähkinävoi, mentolia sisältävä nenäsuihke sekä sähköhuopa.

Kelloggin "ansiona" voidaan pitää myös yhdysvaltalaiset miesten ympärileikkausta. Kellogg oli nimittäin sitä mieltä, että suurin synti on Onan synti eli itsetyydytys. Kellogg oli kaiken muun ohella erittäin laajasti perehtynyt ihmisten itsetyydytykseen ja pyrki selvittämään itsetyydytyksen aiheuttamia terveyshaittoja.

Kellogg määritteli peräti 39 erilaista tunnusmerkkiä, joiden perusteella lapsen vanhemmat saattoivat huomata, harrastaako heidän lapsensa itsensä turmelemista sukuelimiään hyväilemällä. Mitä heikompi henkilön hermosto alkuaan oli, sitä nopeammin rappion seuraukset olivat näkyvissä. Seuraavat onanian oireet pätivät toki muihinkin kuin lapsiin.

Rappeutunut onanisti voitiin tunnistaa vaaleanharmaasta kasvonsävystä, raukeista sinisten renkaiden ympäröimistä silmistä, veltosta ja hitaasta kävelystä, kylmistä jaloista ja käsistä, iho-ongelmista, kaljuuntumisesta, kainostelevasta ja ujosta käytöksestä, luonteen ärtyisyydestä, välinpitämättömyydestä sekä ajatuksen ja tahdon velttoudesta (joka johtui aivojen ripeyden raukeamisesta).

Kynsien pureskelu, tupakointi, sängyn kastelu, huono nukkuma-asento, unen aikana esiintyvät siemensyöksyt, peniksen jatkuva erektio, turvonnut esinahka, pinnallinen hengitys, ruokahalun heikkous, saven syöminen, sydämen epäsäännöllinen toiminta, jatkuva päänsärky ja väsymys, huimaus, korvien suhina, kirvely ja poltto kiveksissä sekä peniksessä, polvien vapina, säärien ja jalkojen kutina, hajamielisyys, pyöreät hartiat, heikko selkä, tylsä ilme ja heikentyneet aistit olivat muita merkkejä raivokkaasta itsetyydytyksestä.

Ympärileikkaamalla miehet, tuosta synnistä pyrittiin pääsemään eroon. Myös maissihiutaleiden alkuperäinen käyttötarkoitus oli itsetyydytyksen ehkäiseminen. Kelloggin mukaan yhdyntä oli tarkoitettu vain lisääntymiseen. Seksi nautinnollisissa tarkoituksissa oli hänen mielestään täysin turhaa ja vaarallista. Erektio oli hänen sanojensa mukaan lipputanko miehen haudalla. Kellogg itse elikin kuin munkki ja kaikki heidän lukuisat lapsensa olivat adoptoituja. Kellogg ei tiettävästi koskaan harrastanut yhdyntää eikä myöskään masturboinut.

Psykoanalyysia ja erektiohäiriötä

Itävaltalainen lääkäri ja psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud (1856–1939) oli vielä neitsyt mennessään kolmekymppisenä naimisiin Martha Bernaysin kanssa. Freud pisti töpinäksi ja siitti kuusi lasta ensimmäisten yhdeksän aviovuoden aikana. Siihen heidän seksielämänsä sitten jäikin. Freud antoi ymmärtää, että sukupuolielämällä ei ollut heille paljoakaan merkitystä. Tämä on melkoinen paradoksi, sillä Freud itse esitti ensimmäisenä ajatuksen, että seksuaalisuus on ihmisen sielunelämän tärkeimpiä osa-alueita.

Seksuaalisuudesta tuli 1900-luvun alussa Freudin tärkein tutkimuksen kohde. Hoitotyössään Freud joutui hyvin usein tekemisiin potilaiden tukahdetun seksuaalisuuden kanssa. Tästä hän veti sen johtopäätelmän, että torjuttu seksuaalisuus oli erittäin merkittävä tekijä ihmismielen toiminnalle ja se saattoi aiheuttaa joissakin tapauksissa jopa psyykkisiä sairauksia.

Henkilökohtaisella taholla Freudista tuli impotentti viidentoista avioliittovuoden jälkeen. Kyvyttömyytensä syyksi Freud ilmoitti vaimonsa seksuaalisen haluttomuuden. Tämä kuvastaa hyvin Freudin patriakaalisia taipumuksia. Freud ei nimittäin koskaan oikein hyväksynyt naisia miesten veroisiksi. Hän oli ilman muuta sitä mieltä, että miesten kyvyttömyyden taustalla oli nainen. Freudin käsitys naisten alempiarvoisuudesta tulee hyvin esille myös siinä, että hän loi käsitteen naisten peniskateudesta.

Rakkautta ilman seksiä

Kuuluisa Henry Havelock Ellis (1859–1939) teki erittäin merkittävää tutkimusta seksuaalisuuden parissa. Hän kirjoitti seitsemän teosta, joissa hän tarkastelee esimerkiksi ujouden, rakkauden, sukupuolisen valinnan, unien ja sukupuolikäyttäytymisen suhdetta muihin yhteiskunnallisiin tekijöihin. Hänen teoksensa ovatkin siihen asti vaikuttavimmat sukupuolisuuden sosiologiaa ja psykologiaa käsittelevät julkaisut.

Ellisillä oli kuitenkin muutamia merkillisiä seksuaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Ellis kiintyi lapsuudessaan äitinsä virtsaamiseen. Hänen äitinsä saattoi esimerkiksi virtsata kädelleen, koska hän uskoi virtsan olevan hyväksi iholleen. Ellis tarkkaili salaa äitinsä toimia. Kun äiti huomasi poikansa tekoset, hän virtsasi tahallaan aina poikansa nähden. Urolagniasta tulikin oleellinen osa Ellisin seksuaalisuutta.

Ellis sai erittäin voimakkaan uskonnollisen kasvatuksen, jolla oli selvät vaikutukset häneen ja hänen sisariinsa. Kukaan Ellisin sisarista ei koskaan mennyt naimisiin, eikä ollut milloinkaan sukupuoliyhteydessä.

Ellis itse ei koskaan masturboinut, koska pelkäsi sen aiheuttavan sukupuolitaudin. Ellis nai Edith Leesin ollessaan 32-vuotias. Lees oli seksuaaliselta suuntautumiseltaan lesbo. Leesillä oli useita suhteita naisiin, toki Ellisin suostumuksesta. Myös Ellisillä oli rakkaussuhteita muihin naisiin, mutta ilman seksuaalista kanssakäymistä. Leesin kuoltua, Ellisillä oli suhde esimerkiksi yhdysvaltalaiseen runoilijaan Hilda Doolittleen.

Ellis sai kuitenkin ensimmäisen kunnon erektionsa Francoise Delislen kanssa lähes 60-vuotiaana. Ellisin henkilökohtaiset kokemukset yhdynnästä jäivät siten erittäin vähäisiksi.

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.