Mainos

Kuukautiset ovat naiseuden voiman lähde

Kuukautiset on edelleen tabu, jonka ympärille liitetään lähes yksinomaan ongelmia, peittelyä tai sairausoireita. Suhtautuisitko tuohon "riesaasi" toisin, jos heittäisit hyvästit häpeän tunteille tietäen, että veripäiväsi ovat naiseutesi voima, luonnolta saamasi rakkauden lahja?

Kuukautisten ja ihmiskunnan historia ovat yhtä pitkiä, koska elämä maapallolla ei jatkuisi ilman naisten kuukautiskiertoa. Veri on pyhä elämän symboli, ja siinä lihallistuu naisellisuuden olemus.

Kuukautiskierto on yhteydessä kuun kiertoon ja liittää naisen voimakkaasti luonnon rytmiin. On suuri joukko naisia, joiden kuukautiset tulevat samanaikaisesti täyden- tai uuden kuun kanssa. Ranskassa kuukautiset ovat "kuun hetki", suorastaan jumalaiselta ylistykseltä kuulostava le moment de la lune.

Nainen vuotaa noin 2000 päivää eli yli viisi vuotta elämästään. Aika on huomattavan pitkä verrattuna siihen, miten vähän kuukautisista puhutaan - myönteisessä mielessä tuskin ollenkaan. Kuukautissuojavalmistajat kilpailevat kuka tekee kuukautisista kaikkein näkymättömimmät, aivan kuin kuukautisveren olemassaolo haluttaisiin kokonaan kieltää.

Väriterapeutti Helena Luukkonen kurssittaa ja luennoi erilaisista henkisen kasvun aiheista. Yksi hänen luentosisällöistään keskittyy kokonaan kuukautisten mytologiaan. Aiheesta hän kirjoittaa myös kirjassaan Naisen salaiset voimat – Henkinen näkemys naiseudesta.

Kirjan katsaus ihmiskunnan historiaan ja luonnonkansojen myytteihin selittää, miksi kuukautisiin liitetään syvään juurtuneita huonommuuden tunteita, ja miksi niinkin luonnollinen asia kuin kuukautisveri on edelleen tabu.

Vuotava nainen eristettiin

Luonnonkansojen miehet pitivät naista kuukautisten aikaan niin pelottavana ja vaarallisena, että hänet täytyi siksi aikaa eristää yhteisöstä. Kuukautisten aikana käsin kosketeltavaksi tulviva naisen sisäinen voima tulkittiin demoniseksi, sillä miehet pelkäsivät oman voimansa ja metsästäjänvaistojensa heikkenevän vuotavan naisen läsnä ollessa. Koska nainen kesti vuodon toistuvasti, hänen täytyi olla henkien vallassa. Kuukautisten yhteyttä naisen hedelmällisyyteen ei tunnettu vielä.

Väitettiin, että ruoka-aineet pilaantuivat jos vuotavat naiset päästettiin niiden lähelle, syytettiinpä heitä jopa karjan keskenmenoista ja kellojen pysähtymisestä.

Miesparat ovatkin kautta aikojen koettaneet tulla toimeen naisten kuukautisten kanssa. Niin peloissaan he ovat olleet, että ovat väittäneet itse Jumalan sanelleen lakeja naisen vuotopäiviä koskien. Edelleen maapallolla on hengissä käsitys, ettei miehen tule koskea naiseen vuodon aikana, ettei mieskin "likaantuisi".

Muun muassa Intiassa käytettiin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten niin sanottuja kuukautismajoja. Maja sijaitsi kylän laidalla ja oli pimeä ja suljettu, koska kuun valo ei saanut osua naiseen. Nainen eristettiin majaan, tai pahimmassa tapauksessa karkotettiin kauas kyläyhteisöstä. Tavallaan naista rangaistiin siitä, ettei mies ollut kyennyt hedelmöittämään häntä.

Useissa intiaaniheimoissakin naisen tuli kuukautisten aikana vetäytyä, mennä itseensä, paastota ja puhdistautua, jotta hän saisi pahan hengen ajettua tiehensä.

Toisaalta voidaan ajatella, että kyseinen historian kulku on palvellut naisen intuition säilymistä: yksinäisyydessä nainen on ollut pakotettu alitajuiseen työskentelyyn ja saanut näin tilaa kohdata itsensä.

Veripäivinä yhteys universumiin on auki

Suhtautuminen kuukautisiin vaihtelee yksilöittäin. Yleensä kuukautisia vihataan, ja niitä halutaan joko lyhentää tai siirtää. Yksi saattaa käyttää e-pillereitä vähentääkseen vuotopäiviä, toinen suhtautuu koko asiaan täysin välinpitämättömästi. Negatiivinen suhtautuminen tähän naisellisuutemme lähteeseen voi kieliä siitä, että on kadottanut kosketuksen omaan sisimpäänsä.

Kun kuukautisiaan katsoo uusin silmin - ei kirouksena vaan siunauksena - huomaa, että usein niiden aikana olo on intuitiivisempi, herkempi ja luovempi. Monet suuret oivallukset tai päätökset saattavat kirkastua juuri kuukautisten aikana.

Näin siksi, että veripäivinä vaistomainen feminiininen luonto astuu esiin ja henkinen maailma lähestyy meitä. Yhteyden avautuminen maailmankaikkeuden rytmiin kuohuttaa naisen mieltä eritavoin yksilöstä riippuen.

”Veripäivinä olen huomattavasti yliherkempi, suojattomampi – aivan kuin sielu paljaana. (…) Tämä voimakas tunneherkkyys liittyy kuuhun, johon olemme kuukautisten aikana yhteydessä”, Helena Luukkonen kirjoittaa.

Kuukautisten aikana ylimääräistä energiaa tuntuu piisaavan purettavaksi ”siivouskohtauksiin” ja muihin puhdistautumisriitteihin. Toiset meistä kaipaavat fyysistä läheisyyttä, mutta samaan aikaan voi olla voimakas tarve vetäytyä yksinäisyyteen ja kääntyä oman sydämensä puoleen.

Siksi kuukautiset ovatkin edelleen upea mahdollisuus löytää sisäisen rauhan ja voimavarojen lähteelle.

Kun naisellinen intuitio ja ylpeys kuukautisista kasvaa, voimme kääntää huomiomme asiassa myös myrskyävien mielialojen aallokoiden uhrien eli miesten puoleen.

Naisen ärtyneisyys, kuukautishäiriöt ja pahoinvointi kuukautisten aikana kuitataan helposti iänikuisella ”taitaa olla se aika kuusta”-yleistyksellä, myös naisen itsensä taholta. Helena Luukkonen kirjoittaa, että moni kuukautisista johtuva kärjistynyt tilanne voitaisiin välttää, jos mies oppisi naisen rinnalla tuntemaan tämän kuukautisrytmin.

Veripäivinä naisen tunteille vain on annettava kärsivällisesti enemmän liikkumatilaa. Nainen, sen sijaan että vaatii ymmärrystä muilta, voi koettaa itse ymmärtää kuukautispäiviensä kuohuntaa oman sisäisen maailmansa valossa. Vähitellen kuukautisista oppii nauttimaan, sillä joka kerran ne avaavat mahdollisuuden ottaa jälleen askeleita kohti henkistä ulottuvuuttamme.

Selvää on, että kaikki negatiiviset itseemme kohdistuvat ajatukset on tehty voitettaviksi. Hiljaa syttyvä rakkaus elämää, omaa kehoa ja omaa luontoyhteyttä kohtaan saa varmasti kovatkin kuukautiskivut hellittämään.

Lähteet: Helena Luukkonen, Naisen salaiset voimat – Henkinen näkemys naiseudesta (Aquarian Publications 1993).Lisätietoja Kuukautisten mytologia -luennoista osoitteesta www. ilonlapset.com.

Teksti: Tanja Lyytikäinen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.