Kuubassa kiehuu – netti yhdistää kansan: "Iskulause on isänmaa ja elämä"

Maailmanselittäjät: Kuubassa kuohuu 8:00
Maailmanselittäjät: Kuubassa kuohuu.

Kuubassa kansa on osoittanut mieltä ja vaatii vapautta. Kaduille astumisen taustalla on netin välityksellä tapahtuva ajatusten vaihto.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Petra Kuivala katsoo internetin näytelleen keskeistä roolia mielenosoituksissa.

– Internet, some ja puhelimien avulla tapahtuva viestintä ovat olleet ratkaisevassa osassa viime viikkojen kriittisten äänien esiinnousussa. Se heijastelee myös sitä, ketkä ovat olleet äänessä: Selvästi nuoremmat sukupolvet, Kuivala toteaa.

Kuivalan kanssa samoilla linjoilla on Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta.

– Perinteinen kuubalainen iskulause on ”isänmaa tai kuolema”. Nyt se on ollut ”isänmaa ja elämä” tai ”isänmaa ja vapaus”. Nämä nousevat uuden sukupolven kokemuksista. He eivät muista vallankumousta. Uudenlaiset ryhmät liikkuvat, hän sanoo.

Internettiä on voitu hyödyntää enemmän myös siksi, että ”Kuuba ei ole mikään Pohjois-Korea”, kuten Pakkasvirta muotoilee. Vaikka muun muassa median ja yksilöiden vapauksia on Kuubassa rajoitettu pitkään, niin tieto ja ihmiset liikkuvat aivan eri tavalla kuin Kim Jong-unin johtamassa valtiossa.

Talous kutistui koronan myötä

Tuoreet mielenosoitukset eivät suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Kuubaan on vallankumousta. Neuvostoliiton kaatumisen 1990-luvun alussa uskottiin merkitsevän Fidel Castron valtakauden pikaista päättymistä. 

Kuuba kuitenkin selvisi Kremlin myllerryksestä, eikä edes Castron kuolema vuonna 2016 haudannut Kuuban kommunistisen puolueen valtakautta.

Koronaviruksesta johtuvat rajoitustoimet ovat olleet olennainen taustavaikuttaja nyt nähdyissä mielenosoituksissa.

– Kuuban talous kutistui 11 prosenttia. Maa kieltäytyi hanakasti esimerkiksi ulkomaisista rokotteista ja avusta, MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Laura Pylvänäinen sanoi Uutisaamussa.

Kuuba on kuitenkin onnistunut kehittämään oman koronarokotteen, jonka tehoksi se on ilmoittanut 92,28 prosenttia. Kuubassa tilastoidut koronatartunnat ovat kasvaneet nopeasti viime aikoina. Viimeisen seitsemän päivän aikana 11 miljoonan ihmisen maassa tapauksia on ollut keskimäärin 6 200 per päivä.

Katso videolta Maailmanselittäjien katsaus Kuubaan.

Kuubassa harvinaisen suuria mielenosoituksia – tältä protestit näyttivät:"Havanna on romahtamassa" 3:14
Kuubassa harvinaisen suuria mielenosoituksia – tältä protestit näyttivät: "Havanna on romahtamassa".

Lue myös:

    Uusimmat