Kuubassa harvinaisen suuria mielenosoituksia – tältä protestit näyttivät: "Havanna on romahtamassa"

Kuubassa harvinaisen suuria mielenosoituksia – tältä protestit näyttivät:"Havanna on romahtamassa" 3:14

Kuubassa tuhannet ihmiset marssivat sunnuntaina useissa kaupungeissa vaatien vapautta ja parempia elinolosuhteita. Protestit olivat suurimpia vuosikymmeniin.

– Vapaus, vapaus! huusi väkijoukko pääkaupunki Havanan kaduilla.

Kuubaa on koetellut jo parin vuoden ajan paha talouskriisi, jota koronapandemia syvensi entisestään.

Kommunistisen yksipuoluejärjestelmän alaisena toimiva valtio on hieman avautunut viime vuosina, mutta se on yhä esimerkiksi Yhdysvaltojen kauppasaarrossa.

Mielenosoittajat kertoivat olevansa kyllästyneitä hallinnon koronatoimiin, elintarvikepulaan ja asunnottomuuteen.

– Havanna on romahtamassa. Meillä ei ole koteja, meillä ei ole mitään. Mutta heillä on rahaa rakentaa hotelleja, kun me näännymme, sanoi mieltään osoittava Geovanis Gonzales uutistoimisto Reutersille.

Tällaiset mielenosoitukset ovat hyvin harvinaisia Kuubassa, jossa hallinnon julkinen kritisointi on laitonta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallinto on käyttänyt tiukkoja koronarajoituksia verukkeena sananvapauden kiristämiseen entisestään.

Pienempiä protesteja on kuitenkin nähty viime vuosina yhä enemmän, sillä sana leviää nopeammin muutama vuosi sitten käyttöönotettujen mobiiliverkkojen avulla.

Maan presidentti ja kommunistipuolueen johtaja Miguel Diaz-Canel syytti televisiopuheessaan levottomuuksista Yhdysvaltoja ja "ideologista kampanjointia".

Hän kehotti vallankumouksellisia ja kommunisteja ”ottamaan kadut haltuunsa”.

Hallintoa tukevia mielenosoituksia nähtiinkin ympäri kaupunkeja, ja ihmiset vastakkaisista leireistä ottivat yhteen. Myös poliisin raportoitiin käyttäneen väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat