Kuolonkolarin uhrien koulussa sytytettiin muistokynttilät – "Itsemurhayrityksen olisi voinut tehdä viemättä kahta henkeä"

Kahden nuoren hengen vienyt kuolonkolari Sastamalassa on herättänyt paljon ajatuksia nuorten opinahjossa Vammalan ammattikoulussa. Keskusteluissa ovat nousseet esille teon tahallisuus ja mopoautojen turvallisuus.

– Päivä on ollut ihan erilainen kuin normaalisti, luonnehtii koulun rehtori Anna-Leena Kivipuro.

Aamu alkoi kriisityöntekijöiden palaverilla ja jatkui muistohetkellä sekä kynttilöiden sytyttämisellä. Koulussa avattiin myös kolarin uhrien muistokirja. Uhrit olivat 17-vuotiaat tyttö ja poika.

Opiskelijoiden tukena oli seurakunnan ja SPR:n työntekijöitä sekä koulun tukihenkilöitä.

– Työntekijät jalkautuivat auto-osastolle ja myös rakennusosastolle, jossa opiskelee uhrien hyviä ystäviä.

Kriisityöntekijä Heidi-Maria Heikkilä saapui koululle aamukahdeksalta.

– Päivä on ollut rauhallinen. Puheille tulijoita ei ole ollut kovin paljon. Tämä on hyvin surullinen tapahtuma, summaa diakoniatyöntekijänä työskentelevä Heikkilä.

Kriisityö jatkuu ammattikoulussa niin kauan kuin on tarpeen.

"Olisi voinut tehdä muutenkin"

Uhrit opiskelivat autoalan perustutkintoa ensimmäisellä luokalla. Kolmannen luokan opiskelija Suvi Syrjänen ei tuntenut heitä henkilökohtaisesti, mutta opiskelukavereiden kanssa on toki puhuttu kolarista.

– Itsemurhayrityksen olisi voinut tehdä muutenkin kuin viemällä kahden muun hengen. Kyllä tapahtuma koskettaa, koska he opiskelivat samaa alaa ja samassa koulussa.

Myös mopoautojen turvallisuus askarruttaa autonkorjaajaksi opiskelevia nuoria.

– Kaupunkiajoon ne sopivat, mutta eivät kyllä isommille teille. Ne eivät tarjoa tarpeeksi suojaa.

Samoilla linjoilla on auto-osaston opettaja Petri Kiiski. Aiheesta on ollut opiskelijoiden kanssa puhetta ennenkin.

Kiiski ihmettelee, miksi Suomen turvallisuuskulttuurissa ei juuri puhuta mopoautoista. Henkilöautojen turvallisuutta pidetään tärkeänä ja markkinointikeinona, mutta sama ei jostain syystä koske mopoautoja. 

Lue myös:

    Uusimmat