Kuolemantuottamussyytteet nurin Glo-hotellin huumejutussa

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteet huumeiden käyttäjän kuolemasta Glo-hotellin huumejutussa. Neljä miestä tuomittiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista 5-8 vuoden vankeuteen.

Vyyhti paljastui, kun nuorehko suomalaismies kuoli joulun alla designhotellissa ja toinen vietiin sairaalaan. He olivat nuuskanneet kokaiiniksi luulemaansa ainetta, joka olikin vahvaa heroiinia.

Poliisi alkoi selvittää huumejuhlia ja niitä edeltäneitä tapahtumia. Esitutkinnassa löytyi miltei kilo heroiinia, rahaa ja muita huumeita, kuten amfetamiinia ja kannabista.

Kolmelle miehelle vaadittiin rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan he laskivat kokaiinina liikkeelle erittäin voimakasta heroiinia.

Glo-hotellissa kuollut ja sairaalaan joutunut olivat muissakin aineissa, eikä lopputulos johtunut pelkästään heroiinista.

Oikeuden mukaan molemmilla oli kokemusta erittäin vaarallisista huumeista. Sen mielestä pohjia ottanut kaksikko otti itse riskin nuuskatessaan useamman viivan ainetta, jota oli markkinoitu lähes puhtaana kokaiinina.

Siitä ei löytynyt näyttöä, että aineen hotellille tuonut mies olisi tiennyt sen olevan heroiinia. Myös se jäi näyttämättä, että heroiinierän luovuttajat olisivat tienneet, että tilaus koski kokaiinia.

Suomessa huumeiden myyjää ei ole lähtökohtaisesti pidetty vastuullisena käyttäjän kuolemasta. Helsingin hovioikeus on tuominnut levittäjän kuolemantuottamuksesta, kun hän oli uhrin pyynnöstä ruiskuttanut tälle suoneen huumetta.

Tuomio 27:lle

Glo-jutussa langetettiin torstaina tuomioita 27 ihmiselle. Käräjäoikeus alensi muutamien rangaistuksia, koska he auttoivat oman asiansa selvittämisessä.

Samuel Eze Ugum, 34, tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi ja Peter Ejike Eze, 29, kuudeksi vuodeksi muun muassa isosta heroiinierästä.

Sunday Okekeani, 39, sai huumeista viisi vuotta ja Eric Yaw Adu-Baffour, 39, saman verran rahanpesusta ja huumeista.

Tapauksessa jaettiin myös muita, lievempiä tuomioita, jotka olivat pituudeltaan kolmesta vuodesta ja yhdeksästä kuukaudesta kolmeen vuoteen ja seitsemään kuukauteen. 

Lisäksi kaksi muuta sai yli kahden vuoden ehdottomat tuomiot.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat