Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kuntien palveluihin ollaan enimmäkseen tyytyväisiä, paljastaa vaalikone – päätöksentekoon halutaan enemmän kuntalaisten mielipiteitä

Suomalaiset ovat enimmäksen tyytyväisiä kuntien julkisiin palveluihin, käy ilmi MTV:n ja YLE.n yhteisestä vaalikoneesta 2:16
Suomalaiset ovat enimmäksen tyytyväisiä kuntien julkisiin palveluihin, käy ilmi MTV:n ja YLE.n yhteisestä vaalikoneesta.

MTV:n ja Ylen yhteisen vaalikoneen vastausten perusteella suomalaiset ovat enimmäkseen tyytyväisiä kuntien julkisiin palveluihin. Niin ikään Kuntaliitto on saanut samansuuntaisia tuloksia viime aikojen mittauksissaan. Erityisen tyytyväisiä ollaan kirjasto, -liikunta - ja vapaa-ajan palveluihin. Parannusta kaivataan yhteydenpitoon, sillä päättäjien haluttaisiin kuuntelevan kuntalaisia enemmän.

Vaikka kotikunnassa kadut olisivat kuoppaisia eikä terveyskeskuskäynti sujuisi ilman jonotusmaratonia, mutta kun vaalikoneessa kysytään ovatko kunnan palvelut hyvässä kunnossa, yhteensä 78 prosenttia vastaa olevansa samaa tai täysin samaa mieltä.

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom kertoo, että kulttuuri- ja sivistyspalveluihin ollaan tyytyväisimpiä – keihäänkärkenä kirjastopalvelut.

– Ihan kestosuosikki on kirjastopalvelut. Ylipäätään sellaiset palvelut, joita käytetään paljon. Kulttuuri-sivistyspalvelut ovat sellaisia joihin ollaan kaikkein tyytyväisimpiä. Kirjastopalvelujen lisäksi liikuntapalvelut, kansalais-työväenopistot, nuorisopalvelut, Pekola-Sjöblom luettelee.

Hengen ja ruumiin sivistyksen jälkeen kuntalaiset ovat Kuntaliiton mukaan tyytyväisimpiä kouluihin, sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuuluuko kuntalaisen mielipide?

Päätöksentekoon halutaan enemmän tavallisten ihmisten ääntä ainakin vaalikonevastausten perusteella, sillä 40 prosenttia vastasi, ettei kotikunta kuuntele riittävästi asukkaitaan päätöksenteossa.

Kotikuntani kuuntelee asukkaitaan päätöksenteossa riittävästi -väittämän kanssa samaa mieltä oli 48 prosenttia, ja täysin samaa mieltä 6 prosenttia vastaajista.

Kuntaliiton tutkimuspäällikön mukaan tämä vaihtelee huomattavasti alueittain.

– Tässä on hirvittävän isot erot yksittäisten kuntien välillä. Pienissä kunnissa, joissa etäisyys kuntalaisten ja päättäjien välillä on pienimpi, niin siellä on helpompi rakentaa luottamusta, kuulla kuntalaisten ääntä. Toisaalta ne ovat sitten haavoittuvaisempia. Jos päätöksenteossa tulee ristiriitoja, niin se heijastuu vielä helpommin kuntalaisten mielipiteisiin, Pekola-Sjöblom sanoo.

Tyytyväisyys isoissa kaupungeissa vaihtelee

Kun MTV:n ja Ylen vaalikoneessa kysyttiin isojen kaupunkien asukkailta, ovatko kunnan palvelut hyvässä kunnossa, niin kärkeen asettuu Espoo, jossa täysin samaa tai samaa mieltä on 79 prosenttia. Espoon jälkeen sijoittuvat Jyväskylä sekä Kuopio, joissa molemmissa tyytyväisyysprosentti on 77.

Espoon naapurikunta sai heikoimman tuloksen, sillä Vantaa sijoittuu tässä kohtaa häntäpäähän: samaa mieltä 59 prosenttia vastaajista. Helsingissä ollaan hieman tyytyväisempiä: 68 prosenttia.

Huolta tulevasta

Kuntaliitosta kerrotaan, että tulevasta kannetaan huolta, vaikka tässä hetkessä oltaisiinkin tyytyväisiä.

Kuntapalvelujen tulevaisuus huolestuttaa kuntalaisia.

– Totta kai kaikki toivovat, että vähintään se nykyinen taso säilyisi. Tosi monissa kunnissa on tiukka taloudellinen tilanne, Pekola-Sjöblom toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat