Mainos

Kuntien henkilöstömäärä melko vakaa

1990-luvun lamavuosien jälkeen kunnallisen henkilöstön määrä on kasvanut lähes 40 000 henkilöllä. Vastaisuudessa kasvu kuitenkin kääntyy hitaaseen laskuun.

Kuntasektorin työntekijöiden määrän arvioidaan pysyvän pitkään lähes nykyisellä tasolla. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tekemän selvityksen mukaan kuntien henkilöstömäärä vähenee vuoteen 2010 mennessä nykyisestä 426 000:sta noin 418 000:een.

Henkilöstömäärä on kasvanut kymmenen vuoden aikana lähes lamaa edeltävälle tasolle. 1990-luvun alun lamavuosien jälkeen kunnallisen henkilöstön lukumäärä on kasvanut lähes 40 000 henkilöllä. Vastaisuudessa kasvu kuitenkin kääntyy hitaaseen laskuun muualla paitsi Länsi-Suomen läänissä.

KT:n työllisyystiedustelua tänään esitelleen tutkija AnneHotin mukaan kunnissa ei ole myöskään vielä pulaa työntekijöistä. Henkilöstövaje on 2,3 prosenttia eli täyttämättä oli huhtikuussa 6 400 vakanssia. Tilanne kuitenkin vaihtelee kunnittain, alueittain ja ammattiryhmittäin.

Täyttämättömiä vakansseja on etenkin sairaanhoitajien, puheterapeuttien, erityislastentarhanopettajien, erikoislääkärien, sosiaalityöntekijöiden ja terveyskeskuslääkärien ammattiryhmässä.

Kunnat eivät lomauta eivätkä irtisano

Lamavuosiin verrattuna lomautukset ja irtisanomiset ovat loppuneet lähes täysin. Vuonna 2003 tiedusteluun vastanneista kunnista tai kuntayhtymistä 43 oli lomauttanut taloudellisista tai tuotannollisista syistä yhteensä noin 500 henkilöä. Tämän vuoden aikana 32 kuntayksikköä arvioi lomauttavansa yhteensä vajaa 700 henkilöä eli 0,2 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana kunta-alalta jää eläkkeelle 140 000 henkilöä eli kolmasosa koko henkilöstöstä. Eläkkeelle siirtyvien tilalle ei aina välttämättä palkata uutta henkilöstöä samoihin tehtäviin, vaan palvelutarjontaa ja ammattirakennetta sopeutetaan muuttuvan kysynnän tarpeen mukaan. Uusi työvoima palkataan kuitenkin entistä useammin vakinaisiin palvelussuhteisiin.

Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 2003 henkilöstöstä oli vakinaisessa palvelussuhteessa 73 prosenttia ja määräaikaisia oli 25 prosenttia henkilöstöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.