Mainos

Kuntavaaleissa lähinnä yksi jännityksen paikka

MTV3:n tuoreen kannatuskyselyn mukaan taistelu kuntavaaleissa on tiivistynyt, sillä keskusta on kirinyt tasoihin SDP:n kanssa. Molemmat puolueet keräisivät äänistä 18,6 prosenttia.

MTV3:n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlundin mukaan jännityksen paikka vaaleissa on lähinnä se, pystyykö kumpikaan puolue uhkaamaan kokoomuksen ykkösasemaa.

Kyselyssä kokoomus on yhä kuntavaalien suurin puolue 20,5 prosentin kannatuksella. Puolueen kannatus on kuitenkin pudonnut viime kyselystä noin prosenttiyksikön verran.

– Suurin jännityksen paikka on siinä, että onko SDP:llä tai keskustalla mahdollisuuksia uhata tuota kokoomuksen asemaa. Kokoomushan on tottunut keikkumaan tuolla kärjessä. Pitkään näytti siltä, että mikään ei uhkaa sen kannatusta.

Sekä keskusta että SDP kaipaavat pelastusta

Grönlundin mukaan ylipäätään jonkunlainen vaalivoitto olisi sekä SDP:lle että keskustalle tarpeen.

– Kun ajatellaan tuota neljän vuoden takaista tulosta, niin SDP:hän kärsi silloin huomattavan tappion. Mikäli puolue nyt pääsisi yli 21 prosenttiin, niin sitä varmasti puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitäisi jonkinlaisena voittona, Grönlund toteaa.

– Keskustalla tuo kannatus on neljän vuoden takaa niin kova, että sitä on varmasti vaikea saavuttaa tässä tilanteessa. Mutta mikäli tämän päivän mittauksen kannatus toteutuisi, niin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä voisi esiintyä voittajana. Kannatus olisi kuitenkin selvästi suurempi kuin eduskuntavaaleissa.

Grönlund näkee, että eduskuntavaaleissa keskustan ongelmaksi muodostui se, että puolueet kannattajat jäivät kotiin, eivätkä äänestäneet. Nyt kunnallisvaaleissa puolue yrittääkin korjata tilanteen.

– Keskusta vetoaa kunnallisvaalissa siihen, että on kotiinpaluun aika. He vetoavat, että viime vaaleissa äänestämättä jättäneet kannattajat nyt aktivoituisivat, pelastaisivat Sipilän sekä keskustan – ja nostaisivat puolueen takaisin kolmen suuren joukkoon.

(MTV3)

Katso Kimmo Grönlundin haastattelu (Seitsemän uutiset 24.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.