Mainos

Kuntaliitto: Kuntaliitokset ovat taitolajeja

Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski Huomenta Suomessa 6.5.08

Näytelmä kuntien palvelu- ja rakenneuudistuksen ympärillä jatkuu itäisellä Uudellamaalla.

Erilaisten paikallisten ja kunnallisten vaalitoimitusten sekä selvityshenkilön työn jälkeen ollaan jälleen lähtöruudussa: Loviisan ympärille pitäisi muodostaa ainakin neljän, vahvasti ruotsinkielisen kunnan liitos.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Kosken mukaan vilkas keskustelu kuuluu prosessiin. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Kosken mukaan kuntaliitokset ovat aina taitolajeja.

- Toteuttaminen ratkaisee lopputuloksen. Kuntaliitto tarjoaa mahdollisuuksia, ja on tärkeää, että mahdollisuudet osataan käyttää hyväksi. Yhdistymisen hyötyjä ja haittoja pitää selvittää, aivan kuten Loviisan seudulla on nyt tehty.

Koski uskoo, että kuntaliitokset onnistuvat Suomessa. Hänen mukaansa monen kunnan näkymä on tällä hetkellä niin huono, että liitos on pakko tehdä.

Kuntaliitokset aiheuttavat kuitenkin pelkoa ja epävarmuutta kunnan asukkaiden ja työntekijöiden keskuudessa.

- Johtaminen on ydinkysymys ja muutosjohtajuus avainsana. Henkilöstö on myös uudessa kunnassa tärkein voimavara. Jos henkilöstö kokee olevansa hyvissä käsissä, edellytykset ovat hyvät.

Koski muistuttaa, että kuntalaisia ei saa syrjäyttää päätöksenteossa.

"Kunnat ottaneet haasteen vastaan kiitettävästi"

Kuntien lukumäärä vähenee lähes seitsemälläkymmenellä jo tiedossaolevien liitosten jälkeen. Kosken mukaan kunnat ovat ottaneet haasteen vastaan kiitettävästi.

Koski ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan kuntia niputetaan yhteen ilman selkeää suunnitelmaa. Hän sanoo kuitenkin, että monessa liitoksessa on ollut selvästi kiire.

- Oman kunnan lopettaminen on päätöksentekijöille aina iso ratkaisu. En usko, että hätiköityjä ylilyöntejä pääsee tapahtumaan. Kysymys on siitä, olemmeko ratkaisuissa myöhässä ja kuinka paljon.

Ensi vuoden alussa astuu voimaan 32 kuntaliitosta. Kosken mukaan toisessa aallossa, vuonna 2010, tulee ajankohtaiseksi muun muassa Loviisan seudun kuntaliitokset.

Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahlin mukaan Pernajan, Ruotsinpyhtään, Liljendalin ja Loviisan yhdistyessä syntyisi voimakas yksikkö.

- Pernajan kunta on lähtenyt siitä, että yhdistyminen joko Loviisaan tai Porvooseen on välttämätöntä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.