Mainos

Kuntaliitoksista äänestetty

Kuntaliitoksista on äänestetty tänään useissa valtuustoissa.

Valtaosa eri kunnanvaltuustojen tänä iltana käsittelemistä kuntaliitoksista toteutuu.

Joutseno taipui Lappeenrannan kosintaan.

Joutsenon valtuusto on myöntynyt kuntaliitokseen Lappeenrannan kanssa. Joutsenolla täydennetty uusi Lappeenranta syntyy vuoden 2009 alussa.

Joutsenon valtuustossa 26 valtuutettua äänesti liitoksen puolesta ja 9 sitä vastaan. Vastaan äänestäneet olivat keskustan ja kristillisdemokraattien riveistä.

Alastaro ja Mellilä liittyvät vastahakoisesti Loimaaseen

Alastaron ja Mellilän kunta liittyvät Loimaan kaupunkiin. Kaikki kolme valtuustoa tekivät kuntaliitoksesta myönteisen päätöksen tänään.

Loimaalla päätös oli yksimielinen. Mellilässä liitos hyväksyttiin nipin napin äänin 9-8. Myös Alastaron valtuustossa esitys meni läpi niukasti äänin 11-10.

Uuden kaupungin väkiluku on yli 17 000.

Suur-Joensuu syntyy

Joensuun seudun kuntaliitos toteutuu. Enon, Joensuun ja Pyhäselän kunnanvaltuustot ovat hyväksyneet kuntien yhdistymisen.

Enossa päätös syntyi yksimielisesti. Pyhäselässä kuntaliitoksen kannattajat voittivat äänin 16-11 ja Joensuussa 49-2.

Vuoden 2009 alussa toteutuva kuntaliitos nostaa Joensuun väkiluvun noin 72000 asukkaaseen.

Vampula liittyy Huittisiin

Vampulan kunta liittyy Huittisten kaupunkiin. Huittisissa liitos hyväksyttiin illalla yksimielisesti, Vampulassa äänin 12-5.

Liitoksen vastustajia löytyi Vampulassa kolmesta puolueesta: vasemmistoliitosta, keskustasta ja kokoomuksesta.

Satakuntalaisessa Huittisten kaupungissa on nykyisin noin 9000 asukasta. Vuoden 2009 alussa luku kasvaa noin 1700 vampulalaisen verran.

Pöytyästä ja Yläneestä uusi Pöytyä

Pöytyän ja Yläneen kunnanvaltuustot päättivät tänään kuntiensa lakkauttamisesta. Vuoden 2009 alusta aloittaa uusi kunta, jonka nimeksi tulee Pöytyä. Toisena nimivaihtoehtona ollut Auranmaa ei saanut tarpeeksi kannatusta.

Lakkauttamispäätös syntyi kummassakin valtuustossa yksimielisesti, mutta nimestä äänestettiin. Yläneen valtuusto asettui äänin 17-3 Auranmaan kannalle.

Pöytyällä äänestettiin 29-6 Pöytyän puolesta, joten nimeksi tulee Pöytyä. Sopimusesitykseen oli erimielisyyden varalta kirjattu, että nimeksi otetaan se, jota kummankin valtuuston yhteenlaskettu enemmistö kannattaa.

Uuden Pöytyän asukasluku on 8300.

Piikkiö liittyy Kaarinaan

Piikkiön kunta liittyy Kaarinan kaupunkiin. Kaarinan valtuusto teki päätöksen yksimielisesti. Piikkiössä liitos hyväksyttiin äänin 18-9.

Uudessa Kaarinan kaupungissa on yli 29000 asukasta.

Kaupungin vaakunaksi otetaan Piikkiön nykyinen vaakuna. Kaupunginjohtajana jatkaa nykyinen kaupunginjohtaja Harri Virta.

Lemu ja Askainen liittyvät Maskuun

Maskun, Lemun ja Askaisten kunnat Turun lähistöllä liittyvät yhteen. Kuntaliitos tulee voimaan vuoden 2009 alussa.

Lemun ja Askaisten kunnat lakkautetaan, ja molemmat liittyvät Maskuun. Kaikkien kolmen kunnan valtuustot hyväksyivät liitoksen yksimielisesti.

Maskun vanha vaakuna vaihtuu liitoksen myötä Askaisten vaakunaan, jossa on ristikkäin kaksi hopeista marsalkansauvaa. Ne viittaavat marsalkka Mannerheimiin ja hänen syntymäkotiinsa Louhisaaren kartanoon Askaisissa.

Nykyisessä Maskussa on noin 6400 asukasta. Lemulaisia on noin 1750 ja Askaisten asukkaita vajaat 1000, joten liitoksen jälkeen Maskun asukasluku nousee yli 9000:een.

Lehtimäki liittyy Alajärveen

Lehtimäen valtuusto on hyväksynyt yksimielisesti liittymisen Alajärven kaupunkiin. Alajärvellä kokous oli vielä kello 21:n paikkeilla kesken, mutta sieltäkin odotettiin myönteistä päätöstä.

Liitos on tulossa voimaan vuoden 2009 alussa. Alajärvellä on nykyisin alle 8900 asukasta, Lehtimäellä noin 2000.

Lehtimäellä on aiemmin viritelty kuntaliitosta varsin ristivetoisissa tunnelmissa. Valtuusto hylkäsi maaliskuussa 2006 liitoksen Kuortaneen kanssa. Osa kuntalaisista olisi halunnut yhteen Ähtärin kanssa.

Suur-Loviisa ei toteudu

Loviisan alueelle ei synny Suur-Loviisaa. Hanke kaatui Ruotsinpyhtään kielteiseen kantaan. Ruotsinpyhtää hylkäsi liittymissopimuksen äänin 10-10 puheenjohtajan äänellä.

Loviisa äänesti yksimielisesti yhdistymisen puolesta. Pernaja päätti yhdistymisestä äänin 13-8 ja Liljendal 15-2.

Mäntsälän ja Pukkilan liitos kaatui

Mäntsälän ja Pukkilan kuntaliitos ei toteudu. Kuntaliitos kaatui illalla Pukkilan kunnanvaltuustossa niukasti äänin 9-8. Mäntsälän valtuusto hyväksyi yhdistymisen yksimielisesti.

Pukkilassa ratkaisua jännitettiin loppuun asti, sillä 17 valtuutetusta 2 ei ollut kertonut kantaansa ennen valtuuston kokousta.

Pukkilassa tiedusteltiin marraskuussa kuntalaisten ajatuksia liitoksesta mielipidekyselyllä, johon vastasi reilu tuhat kuntalaista. Kyselyn mukaan 30 prosenttia vastaajista kannatti yhdistymistä ja 66 prosenttia vastusti.

Heinolan seudun kuntaliitos kaatui

Heinolan ja kahden pienen naapurikunnan liitos ei toteudu. Yksimielisyyttä ei saavutettu, sillä Hartolan valtuusto on hylännyt suunnitelman illan kokouksessa. Heinolassa ja Pertunmaalla kunnanvaltuustojen kokoukset jatkuvat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.