Mainos

Kunnat pelkäävät valitusryöppyä uusista kadunnimistä

Monissa suurkunnissa joudutaan uusimaan kadunnimiä, kun yhden kunnan sisällä on liitoksen jälkeen useita samannimisiä katuja. Samat kadunnimet voivat vaikeuttaa esimerkiksi hälytysajoneuvojen löytämistä oikeaan kohteeseen.

Kuntaliitosten vuoksi tehtävät muutokset kadunnimiin saattavat poikia tulevana vuonna valituksia kunnille. Valitukset puolestaan voivat hidastaa kuntien tienimistön uusimista.

Suuri joukko kuntaliitoksia astuu voimaan vuoden 2009 alussa, mihin mennessä katujen nimistä pitäisi päästä yhteisymmärrykseen.

Monissa uusissa, kuntaliitoksen kautta syntyneissä kunnissa joudutaan laittamaan kadunnimiä uusiksi, kun samannimisiä katuja ja teitä on liitoksen jälkeen saman kunnan sisällä. Jos valituksia tulee, nimien muutoksia ei välttämättä saada voimaan ennen kuntaliitosten toteutumista.

Samat kadunnimet voivat vaikeuttaa esimerkiksi hätäkeskusten toimintaa, kun ne ohjaavat pelastajia onnettomuuspaikalle.

Asemakaava-alueilla eli lähinnä taajamissa kadunnimiä voi lain mukaan muuttaa vain tekemällä muutoksen asemakaavaan. Nimenmuutosehdotuksen täytyy siis käydä läpi kunnallinen päätöksentekokoneisto ennen kuin se voi tulla voimaan.

- Kunnat ovat pelänneet, että kadunnimien muuttaminen asemakaava-asiana on raskas ja työläs prosessi. Tämä on perinteisesti ollut hyvin valitusherkkä asia. Ihmiset eivät pidä siitä, jos joutuvat luopumaan tutusta osoitteestaan, kertoo maankäytön erityisasiantuntija Matti Holopainen Kuntaliitosta.

Viivästyvätkö nimenmuutokset?

Holopainen toivoo nykykäytännön muuttamista. Haja-asutusalueilla nimiä voi muuttaa kunnan erillisellä päätöksellä, ja tällainen menettely sopisi Holopaisen mukaan myös asemakaava-alueille.

Ympäristöministeriön hallintoneuvoksen Helena Korhosen mukaan ministeriö ei ole vielä lyönyt lukkoon kantaansa nimenmuutosten toteuttamisesta. Yhtenä vaihtoehtona pohditaan sitä, että asiasta voitaisiin päättää jollain muulla keinolla kuin kaavamuutoksella.

Korhonen kuitenkin muistuttaa, että valituksia voi tulla, oli järjestelmä mikä hyvänsä.

- Nimenmuutos voi edetä hallinto-oikeuteen kunnallisvalituksena. Ero kaavoituksesta tehtyyn valitukseen on se, että kunta voi kuitenkin panna päätöksen täytäntöön valituksesta huolimatta, Korhonen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.