Kun lasta toivoo, mutta isyys on pysynyt haaveena – nyt puhuu lapseton Jarno: "Jos olisi lapsi, olisi joku lähellä"

Suomessa keinot tulla vanhemmaksi ilman omaa kumppania ovat miehillä naisia rajatummat, arvioi psykoterapeutti. 

Jarno Jokinen on yksi heistä, joille toive omasta lapsesta on ollut jo vuosia vahva, mutta oikeaa kumppania ei ole osunut matkan varrelle. Oman lapsen puuttuminen elämästä tuntuu Jokisesta ennen kaikkea yksinäisyytenä. 

– Olen kysynyt monesti, että jääkö jotain puuttumaan, jos en saa lasta. Olen miettinyt, että jollain tavalla silloin puuttuu elämän tarkoitus. Jos olisi lapsi, olisi joku lähellä, Jokinen pohtii MTV Uutisten Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

– Jos en kuitenkaan saa lasta, se ei ole maailmanloppu, Jokinen jatkaa.

Vaikka Jokisen lisäksi lapsihaaveen jakaa Suomessa moni mies, puhutaan useammin naisten lapsettomuudesta. 

Psykoterapautti Kalle Partanen arvioi, että nykyisin puhutaan myös miesten kohdalle yhä enemmän siitä, että moni mies haluaisi, muttei saa lapsia. 

– Luulen, että aina ollut isiä, jotka olisivat halunneet isiksi mutta jotka eivät ole löytäneet kumppania. Tämä on kuitenkin ollut asia, josta ei ole puhuttu aikaisemmin. 

Kumppanin puute miehillä suurempi haaste

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen teettämän kyselyn mukaan sopivaksi koetun kumppanin puute on 20 prosenttiyksikköä tärkeämpi syy lapsettomuuteen miehille kuin naisille.

Miehelle vanhemmaksi tuleminen on keskimäärin vaikeampaa kuin naiselle, jos sopivaa kumppania ei löydy.

– Adoptio on hankalaa homopareille ja yksinäisille miehille. Jollekin voi toki riittää esimerkiksi vapaaehtoistoiminta Miessakit ry:n kaltaisessa toiminnassa, jossa voi olla aikuinen jollekin lapselle. 

Partasen mukaan miesten lapsihaaveet kohtaavat edelleen enemmän ihmetystä kuin naisten.

– Ei ole mitään biologista tai varsinkaan psykologista syytä sille, ettei mies pystyisi hoitamaan pieniä lapsia, Partanen muistuttaa.

Kumppanuusvanhemmuus on uusi vanhemmuuden muoto

Kumppanuusvanhemmuus on suhteellisen lyhyen ajan sisällä tullut laajemmin kansan tietoisuuteen. Siinä kaksi tai useampi henkilö ryhtyy yhteisellä sopimuksella vanhemmiksi yhteiselle lapselle.

Myös Jokinen on päättänyt ryhtyä kumppanuusvanhemmuuteen, joka mahdollistaisi hänelle täydellisen keskittymisen lapseen aina niinä hetkinä, kun lapsi on hänen luonaan.

Muina aikoina hän saisi tehdä asioita itseään varten. 

Jokinen on etsinyt sopivaa kumppanivanhempaa muun muassa Sateenkaariperheet ry:stä. Myös tuttavapiiristä on tullut pyyntöjä.

Potentiaalisista vaihtoehdoista huolimatta Jokisella on yhä haku päällä. 

– Siinä on useita pelisääntöjä, joiden tulee ensin olla selvinä, Jokinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat