Kun kiihottuminen aiheuttaa kipua

Mikäli mies ei saavuta orgasmia, voivat hänen sukupuolielimensä ja erityisesti kiveksensä kipeytyä.

Kylmä tunnetusti kangistaa ja muuttaa miehisenkin värkin prinssinakkia muistuttavaksi elimeksi. Myös kivekset kutistuvat ja saattavat jopa sinertää.

Varsinaisilla sinertävillä kiveksillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kylmän ilman kanssa. Itse asiassa ilmiö oikeastaan lisääntyy keväällä ja kesällä.

Mitkä ihmeen sinertävät kivekset?

Mikäli mies on seksuaalisesti hyvin kiihottunut, muttei siitä huolimatta saavuta ejakulaatiota ja/tai orgasmia, voivat hänen sukupuolielimensä ja erityisesti kiveksensä kipeytyä. Tästä kiputilasta käytetään nimitystä blue balls eli sinertävät kivekset. Tällainen tilanne voi ilmaantua esimerkiksi nuorelle miehelle, joka harrastaa kumppaninsa kanssa kiihkeää hyväilyä viemättä tilannetta kuitenkaan niin pitkälle, että se johtaisi laukeamiseen.

Ilmiö on todellinen ja on perin merkillistä, että miehen seksuaalisuutta käsittelevässä kirjallisuudessa kiihottumisesta johtuva kivesten kiputila jätetään oikeastaan aina mainitsematta. Itse asiassa sinertävistä kiveksistä kirjoitettiin lääketieteellisessä julkaisussa ensimmäisen kerran vasta vuonna 2000, jolloin Pediatris-nimisessä julkaisussa oli artikkeli kyseisestä ilmiöstä.

Syynä voimakas verenvirtaus tai purkautumaton siemenneste?

Sinertävien kivesten taustalla on erään teorian mukaan hyvin voimakas kiihottumisen tila, jonka johdosta miehen sukuelimet ovat täynnä verta. Pitkäaikainen kiihottuminen johtaa tilanteeseen, jolloin verenpaine etenkin kiveksissä on niin suuri, että kivekset ovat voimakkaasti turvonneet ja siten myös hyvin arat. Voimakkaan verenpaineen aiheuttaman turvotuksen poistuminen muulla tavalla kuin orgasmilla ja ejakulaatiolla vie huomattavan kauan aikaa ja saa aikaan kipureseptoreiden ärtymistä.

Toisen näkemyksen mukaan kyse on siitä, että miehen kiihottuminen on jo sillä tasolla, että siemenneste on varastoitunut takavirtsaputken alueelle. Kaikki on siis valmista siemensyöksyä varten. Kun siemensyöksyä ei tapahdu, siemennesteellä ei ole paikkaa mihin mennä. Siemenneste kulkeutuu lopulta siemenjohdinta pitkin kiveksiin ja saa aikaan voimakkaan turpoamisen ja siten myös kiputilan.

Kumpaistakaan teoriaa ei ole vahvistettu, koska yhtään varsinaista kliinistä tutkimusta asian tiimoilta ei ole tehty. Se on kuitenkin varmaan, ettei kiputilanteeseen liity mitään sairauteen tai vammaan viittaavaa.

Kipua esiintyy yleensä vain toisessa kiveksessä, mutta kipu voi olla myös molemminpuolinen. Se voi olla lievä ja kestää kymmeniä minuutteja. Erittäin voimakkaan kiihottumisen jälkeen kipu voi kuitenkin olla erittäin terävä, voimakas ja jatkuva. Tällaisessa tapauksessa kipu haittaa jopa normaalia liikkumista ja on äärettömän tuskallinen. Kipu lievittyy hiljalleen 2–4 tunnin kuluessa.

Kylmää suihkua ja itsetyydytystä

Koska sinertävien kivesten syytekijä on vielä hämärän peitossa, ei kiputilan poistamiseen ole myöskään mitään patenttiratkaisua. Itsetyydytyksen kautta saatu ejakulaatio helpottaa tilannetta hiukan, mutta ei kuitenkaan täysin poista kipua.

Joissakin esimerkkitapauksissa on ehdotettu, että painavan esineen nostaminen lievittäisi kipua hyvinkin nopeasti. Kylmän suihkun ottamista suositelleen, koska kylmä supistaa verisuonia ja toisaalta kylmä on analgeettinen.

Oikeastaan ainoa tehokas keino kivun välttämiseksi on seksuaalista kiihottumista seuraava laukeaminen tai olla yksinkertaisesti kiihottumatta liikaa – be cool.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja