Kumpula-Natri kannattaa kahden ehdokkaan mallia – ei kuitenkaan patista: "En lähde ohjeistamaan Rinnettä"

9:23
Ylimääräisessä EU-vaalilähetyksessä Eero Heinäluoma kommentoi tunnelmiaan muutama minuutti ennakkoäänten julkistuksen jälkeen.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) pitää hyvänä, että Suomessa on virinnyt keskustelua suomalaisen EU-komissaarin sukupuolesta komissaarinvaihdoksen lähestyessä.

Suomen kaikki tähänastiset komissaarit ovat olleet miehiä maan lähes neljännesvuosisadan jatkuneen EU-jäsenyyden aikana.

Kumpula-Natrin nimi on ollut vahvasti esillä suomalaisissa komissaarispekulaatioissa yhdessä eurovaalien äänikuninkaan Eero Heinäluoman (sd.) ja kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) rinnalla.

Komission sukupuolijakauman tasapainottamiseksi on esitetty, että jäsenmaat asettaisivat ehdolle yhden mies- ja yhden naispuolisen komisaariehdokkaan, joista voitaisiin koota nykyistä tasapuolisemmin koostunut komissio.

Kumpula-Natri kannattaa kahden ehdokkaan mallia, mutta ei lähde patistamaan todennäköistä tulevaa pääministeriä Antti Rinnettä (sd.) asiassa suuntaan taikka toiseen.

–  En lähde ohjeistamaan Rinnettä, millä tavalla tässä pitäisi nyt toimia. Siitä olen iloinen, että lasikattokysymys on otettu esille tässäkin suhteessa, sillä se vallitsee edelleen monella sektorilla yhteiskunnassa, Kumpula-Natri sanoi STT:lle.

Savolaisten sijaan pohjalainen?

Kumpula-Natri kertoo olevansa käytettävissä komissaarin tehtävään, jos kutsu käy. Hänen mukaansa meppitausta ei ole mikään ehdoton edellytys komissaarin tehtävän menestykselliseen hoitamiseen, mutta Brysselin kuvioiden tuntemisesta ja valmiista eurooppalaisista verkostoista on hyötyä.

Ministeritaustaiset komissaarit – jollaisia myös Heinäluoma ja Urpilainen olisivat – tuntisivat hyvin jäsenmaiden neuvoston toimintatavat, kun taas meppitaustaisella komissaarilla olisi hyvät valmiudet yhteistyöhön europarlamentin kanssa.

–  Se auttaa, että on kuvioissa sisällä, mutta kaikkiin tehtäviin oppii ja pääsee myös uutena mukaan. Kaikissa taustoissa on omat vahvuutensa, Kumpula-Natri sanoo.

–  Ei ole yhtä kaavaa hoitaa komissaarin tehtävää menestyksekkäästi.

Suomen tähänastisten EU-komissaarien – Erkki Liikasen, Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen – miesvaltaisuuden ohella Kumpula-Natri kiinnittää pilke silmäkulmassa huomiota komissaarien maantieteelliseen taustaan.

–  Meillä on ollut kolme savolaista miestä komissaarina, mutta nyt spekulaatiot pyörivät pohjalaisissa naisissa. Ja Heinäluomakin on muistanut syntyneensä Kokkolassa, vaasalainen Kumpula-Natri naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja