Mainos

Kuluttajavirasto: Viidesosa leluista vaarallisia

Joka viidennestä lelusta on paljastunut Kuluttajaviraston testissä vakavia turvallisuuspuutteita.

Kuluttajavirasto testasi perinteisessä testissään 50 joulumarkkinoilla myytävää lelua. Kymmenestä lelusta löytyi niin vakavia turvallisuuspuutteita, että ne vedetään pois markkinoilta.

Vain hieman yli puolet testatuista leluista (27) täytti kaikki laatuvaatimukset.

- Leluista löytyi muun muassa liian pitkiä naruja, vaarallisia kemikaaleja, pieniä osia ja yksi erittäin voimakas laser, kertoo Kuluttajaviraston tutkija Anna Pukander.

- Vanhempien kannattaa katsoa, että pakkauksesta löytyy CE-merkintä sekä lelua valmistavan tai maahantuovan yrityksen nimi- ja osoitetiedot. Jos lelussa tarvitaan varoituksia, esimerkiksi ikävaroituksia tai kokoamiseen ja käyttöön liittyviä varoituksia, niin niiden täytyy löytyä suomeksi ja ruotsiksi.

Vaarallisia leluja ostaneet kuluttajat voivat palauttaa ne ostopaikkaan. Mikäli yrityksellä ei ole antaa tilalle vastaavaa turvallisuusvaatimukset täyttävää tuotetta, kuluttaja saa rahansa takaisin. Palauttamiseen ei tarvita kuittia.

Perinteinen joulutesti tehtiin nyt jo 15. kertaa, ja jokaisella testikerralla leluista on löytynyt vakavia puutteita. Tulli ja viranomaiset eivät tarkasta kaikkia myyntiin päätyviä leluja, joten Suomessa vastuu on lähinnä maahantuojilla ja myyjillä.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.