Kuluttajaliitto jatkaisi markkinointikieltoa: "Samanlaiseen tilanteeseen kuin ennen kieltoa ei pitäisi palata" – tässä syy

Hintakilpailun ansiosta ihmiset voivat säästää rahaa vaihtamalla matkapuhelinliittymiään halvempiin. Takavuosina markkinakilpailu sai kuitenkin lainsäätäjän mukaan häiritseviä piirteitä.

Kuluttajaliiton juristi Emmi Meriranta muistaa itsekin sen ajan, kun puhelinliittymiä myytiin villisti.

– Ihmisille tuli runsaasti myyntipuheluita, joissa tehtiin tarjouksia liittymistä. Veikkauksemme on, että hintakilpailua ovat huomattavasti tervehdyttäneet määräaikaiset lait, joissa on kielletty liittymien puhelinmyynti.

– Ne ovat varmastikin myös parantaneet kuluttajien tyytyväisyyttä.

Markkinointikielto määrää, että matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointi on sallittua vain kuluttajan pyynnöstä. Oma teleoperaattori saa kuitenkin markkinoida liittymiään puhelimitse, mutta senkin voi halutessaan kieltää.

Kiellolla on haluttu puuttua epäterveen kilpailun aiheuttamiin häiriöihin markkinoilla ja suojata kuluttajia häiriöiltä.

Kieltoa on uusittu vuoden 2012 jälkeen muutamia kertoja

Asiasta säädettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, ja kieltoa on uusittu sen jälkeen muutamia kertoja. Säädös on voimassa ensi vuoden heinäkuuhun asti.

– Toivomme järjestönä, että kieltoa jatketaan, tehdään pysyväksi tai asia ratkaistaan muuten. Samanlaiseen tilanteeseen kuin ennen kieltoa ei pitäisi palata.

Meriranta muistuttaa, että puhelimessa myyntitilanteet ovat nopeita eivätkä ihmiset aina ymmärrä täysin, mihin ovat sitoutumassa.

Kauppakeskuksissa tehdään samantapaista myyntiä, mistä tulee Kuluttajaliitolle joskus kriittisiä kommentteja. Sosiaalisessa mediassa voi puolestaan nähdä paheksuntaa siitä, että ikäihmisille kaupataan kalliita liittymiä ja laitteita, joita he eivät tarvitse.

Takavuosina myös heikoista verkkoyhteyksistä valitettiin Kuluttajaliiton tilaisuuksissa. Yritysten lupaamat yhteysnopeudet eivät aina pitäneet paikkaansa. Nykyisin tällaista palautetta ei juuri tule, paitsi joskus netin kangertelusta kesämökeillä.

– Pandemian aikana kotien verkkoyhteydet tulivat tärkeiksi. Voisi uskoa, että jos laajoja ongelmia olisi ilmaantunut, niistä olisi kuultu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja