Mainos

Kulttuurirahaston ainutlaatuinen tiedosto nettiin

Suomen Kulttuurirahaston vuoden 1938 perustamiskeräykseen osallistuneiden 170 000 suomalaisen nimet on digitoitu kaikkien selailtavaksi Rahaston uudistuneilla verkkosivuilla. Listoilta lähes jokainen suomalainen löytää sukulaisiaan ja tuttaviaan. Tietoja voi hakea nimen, kunnan ja ammatin tai näiden yhdistelmien perusteella osoitteessa www.skr.fi/perustamiskerays.

Kulttuurirahaston historia on maailman säätiöiden joukossa ainutlaatuinen, koska sen peruspääoma kerättiin koko kansalta. Noin 30 000 kansakoululaista kiersi syksyllä 1938 ovelta ovelle Suomen jokaisessa kunnassa esitellen Kulttuurirahaston tarkoitusta ja pyytäen sille tukea. Kaikkiaan 170 000 suomalaista kirjoitti nimensä ja antoi lahjoituksen tähän perustamiskirjakeräykseen, jonka tuotto oli 2,7 miljoonaa silloista markkaa.

Tällä hetkellä Kulttuurirahasto on yksi Euroopan suurimmista säätiöistä, ja sen pääoma on yli miljardi euroa. Se tukee suomalaista tiedettä ja taidetta vuosittain yli 30 miljoonalla eurolla.

Perustamiskirjakeräyksen alkuperäiset keräyslistat on sidottu 42 paksuun niteeseen, joita säilytetään Kulttuurirahaston hallituksen kokoushuoneessa. Keräyksen sosiaalinen pohja oli erittäin laaja, sillä siihen osallistuivat niin virkamiehet, maanviljelijät kuin työväestö.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.