Mainos

Kultaseppä vastaa: Sormuksen koko ja tuunaus

Kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-kävijöiden kysymyksiin koskien sormuksen kokoa ja tuunausta.

Kysymys: Sain äidiltäni kultaisen vihkisormuksen. Siinä on jonkinlaista kaiverrusta nähtävissä ja keskellä pieni timantti (upotettu). Haluaisin siitä itselleni vihkisormuksen. Kuinka kallista ja työlästä on poistaa kaiverrus, uuden tieltä, pienentää hieman sormusta ja saattaa sen pinta uuteen uskoon?

Vastaus: Näkemättä itse sormusta on tietenkin vaikea ottaa kantaa mahdollisiin muutostöihin. Yleisesti sisäkaiverruksen poistaminen on mahdollista, jos kaiverrus ei ole kovin syvä. Jos kaiverrus on hyvin syvä, joudutaan sormuksen pinnasta poistamaan niin paljon materiaalia, että koko sormuksen profiili saattaa kärsiä. Myös pinnan uusiminen riippuu sormuksen kunnosta. Pienet pintanaarmut saadaan kyllä hiottua pois, mutta isommat kolot vaativat koko sormuksen uusimista.

Kysymys: Voiko pieneksi jääneen vihki/kihlasormuksen suurentaa ja noin hinta arvio toimenpiteelle?

Vastaus: Yleisesti ottaen sormuksen koon pienentäminen tai suurentaminen yhden sormuskoon verran on mahdollista. Yksi sormuskoko tarkoittaa 1 mm muutosta sormuksen halkaisijassa. On hyvä huomioida, että tämä on ns. yleissääntö ja mahdollinen koon muutoksen toteuttaminen riippuu aina muutettavasta kohteesta. Näkemättä itse sormusta tarkkaa hinta-arviota on mahdotonta antaa. Tämän lisäksi hinta vaihtelee jonkun verran liikkeittäin.

Kysymys: Minulla on Kalevala korun Kaupunki sormus, joka on käynyt suureksi. Miten sen saisi pienennettyä?

Vastaus: Filigraani-sormuksen pienentäminen on sormuksessa olevan kuvioinnin takia hieman haasteellisempaa kuin normaalin esimerkiksi sileän sormuksen pienentäminen. Näkemättä itse sormusta, ja tietämättä sormuksen pienennystarvetta, tarkkaa vastausta on vaikea antaa, mutta yleisesti ottaen Filigraani-sormuksen pienentäminen onnistuu aina yhden kuvion verran. Jos koon pienentäminen vaatii puolikkaiden kuvioiden poistoa, täytyy kuvion täydentämisestä keskustella aina tapauskohtaisesti.

Kysymys: Arvoisa seppä. Jos ostaa yllätykseksi sormuksen, kuten monesti elokuvissa, niin miten kannattaa arvioida oikeaa sormuksen kokoa?

Vastaus: Sormuksen koon määrittäminen salassa hyvin haastavaa, sillä oikea koko saattaa vaihdella jopa 1,5 koon verran (1,5mm) riippuen sormuksen mallista. Hyvin leveät sormukset vaativat usein suuremman koon kuin kapeammat mallit.

Helpoin tapa selvittää koko on tietenkin ’lainata’ tulevan vaimon sormusta ja käydä mittauttamassa se paikallisessa kultasepäliikkeessä. Jos tämä ei ole mahdollista, ehdottaisin, että sovit sormusta ostaessasi, että tarvittaessa koon voi vaihtaa. Huomaathan, että sormuksen vaihtaminen on helpompaa, jos sormusta ei ole kaiverrettu. Osaavassa ja palvelevassa kultasepänliikkeessä varmasti tämäkin onnistuu ja pääset toteuttamaan romanttisen eleesi.

Kysymys: Olemme menossa poikaystäväni kanssa kihloihin. Kun menemme ostamaan sormuksia, kauanko kestää, että kaiverrus on valmis ja saamme sormuksemme? Entä jos suunniteltu päivä ei onnistukaan ja haluamme vaihtaa päivämäärää? Miten onnistuu päivämäärän vaihtaminen kaiverreittuihin sormuksiin?

Vastaus: Onneksi olkoon! Sormuksen kaivertaminen ei sinänsä ole iso työ. Toimitusajat kaiverrustöille vaihtelevat liikkeittäin, mutta esimerkiksi Kalevala Korulla konekaiverrus toimitetaan noin viikossa.

Kaiverruksen poistaminen on mahdollista. Kaiverrus poistetaan hiomalla. On hyvä huomioida, että kaiverruksen voi teettää sormuksiin varsinaisen kihlapäivän jälkeenkin. Tällöin sormusta kuluttavalta hiomiselta ja "turhalta työltä" säästytään.

Kysymys: Sulhasella on kihlasormuksena Kalevalan hopeinen Suomuhauki . Nyt hän haluaisi "tuunata" siitä vihkisormuksen istuttamalla siihen yhden kirkkaan kiven. Onnistuuko sellainen?

Vastaus: Kalevala Korun Suomuhauki-sormukseen on toki mahdollista istuttaa kiviä. Johtuen sormuksen paksuudesta, suosittelisin ns. putki-istutusta. Esimerkki putki-istutuksesta löytyy esimerkiksi Kalevala Korun Täysikuu-sormuksesta.

Kalevala Korulla emme valitettavasti tee tuollaisia muutoksia, mutta uskoisin että jossain pienessä kultasepänpajassa vastaavanlainen istutus voisi onnistuakin.

Kysymys: Onnistuuko allianssisormuksen koon muutos, suurennus? Entä jos kyseinen sormus on vielä platinaa? Lisäksi kysyisin, voiko princess-hioutun timantin hiertää platinasormukseen?,

Vastaus: Allianssisormuksen (ympäri asti kiviä) kokojen muutokset ovat aina haasteellisia materiaalista riippumatta. Haasteelliseksi sormuksen koon muuttamisen tekee se, että kokoa ei voi vapaasti muuttaa vaan koon muuttaminen on toteuttava timanttien mukaan. Toisin sanoen sormusta voidaan suurentaa tai pienentää aina yhden timantin elementeissä.

Princess-hiotun timantin istuttaminen platinasormukseen onnistuu varmasti. Hiertäminen ei kuitenkaan ole paras mahdollinen istutus-tekniikka tähän tapaukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.