Mainos

Kulku Ruotsista Suomeen saa jatkua – tarkastusten tiukentamista ei näköpiirissä

Turvapaikkaa hakevat voinevat jatkossakin kulkea varsin vapaasti Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen esimerkiksi bussilla tai junalla, sillä Ruotsin poliisi ei tee laajamittaisia tarkastuksia Suomen suuntaan kulkeville.

Pohjois-Ruotsin rajapoliisista kerrotaan, että ulkomaalaisvalvontaa tehdään maan rajojen sisällä, mutta tarkastustoiminta ei ole laajamittaista. 

Kysymys valvonnasta on noussut esille viime viikkoina, kun Pohjois-Ruotsin kautta Suomeen on saapunut paljon turvapaikanhakijoita.

Esimerkiksi Pohjois-Ruotsin läpi kulkevien junien tai bussien matkustajia ei säännöllisesti tarkasteta siltä varalta, että kyydissä olisi laittomasti maassa oleskelevia.

Sen sijaan yksittäisiä ulkomaalaisten tarkastuksia on Pohjois-Ruotsissa tehty.

– Kun olemme tavanneet ulkomaalaisia, joilla ei ole oikeutta oleskella Ruotsissa, olemme informoineet heitä säännöistä ja ohjanneet hakemaan turvapaikkaa täällä, kertoo Pohjois-Ruotsin rajapoliisin päällikkö Marcus Nilsson.

Ihmisten tarkastuksiin pitää olla Nilssonin mukaan ollan erityiset ja perustellut syyt.

– Emme voi tehdä subjektiivista arviota siitä, että joku vaikuttaisi ulkomaalaiselta tai näyttäisi ulkomaalaiselta. Sellaista ei voi nähdä ihmisestä. Tämä myös tarkoittaa, että emme voi tarkastaa kaikkia. Määräykset eivät tue sellaista, sanoo Nilsson.

Tarkastuskäytäntöjä ei olla muuttamassa

Pohjois-Ruotsin rajapoliisilla ei myöskään ole tiedossa, että Suomen suuntaan matkaavien tarkastuksia oltaisiin tiukentamassa.

– Työtapojen muuttaminen ei tällä hetkellä ole suunnitelmissamme. Seuraamme kehitystä ja teemme yhteistyötä (Ruotsin) maahanmuuttoviraston kanssa, sanoo Nilsson.

Nilssonin mukaan poliisi on ollut pääasiassa kiinnostunut epäillystä ihmissalakuljetuksesta. Esimerkiksi joitakin henkilöautoja on Pohjois-Ruotsissa pysäytetty.

– Tutkimme muutamia tapauksia, joissa on ihmisiä on kuljetettu henkilöautolla. Selvitämme, onko niissä ollut kyse ihmissalakuljetuksesta, sanoo Nilsson.

Turvapaikkaa pitäisi hakea Ruotsista

Nilssonin mukaan määräykset Ruotsin kautta kulkeville ihmisille ovat selvät: jos henkilöllä ei ole oikeutta oleskella Ruotsissa, turvapaikkaa pitää hakea nimenomaan Ruotsissa, jotta oleskelu maassa olisi laillista.

Käytännössä laajamittaisia tarkastuksia oleskelun laillisuudesta ei Ruotsissa tehdä. Tämä tarkoittaa, että ihmisten on mahdollista varsin vapaasti jatkaa matkaansa Pohjois-Ruotsin kautta Suomeen ja hakea turvapaikkaa vasta Suomessa.

Rajapoliisin Marcus Nilsson muistuttaa, että Suomi ja Ruotsi ovat molemmat mukana Schengenin sopimuksessa, joka mahdollistaa vapaan liikkuvuuden. Siten varsinaista rajatarkastustoimintaa Suomen ja Ruotsin välillä ei tehdä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.