Mainos

Kukaan ei valvo, kilpailuttaako kunta hankinnat

Hankintalain noudattamista kunnissa ei valvota. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon kunnat jättävät kilpailuttamatta sellaisia hankintoja, jotka lain mukaan pitäisi kilpailuttaa.

- Hankintalailla ei ole virallista valvojaa, vaan kyse on osapuolten välisestä sopimuksesta, sanoo johtava lakimies Juha Myllymäki Julkisten hankintojen neuvontayksiköstä.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Helsingin kaupunki on ostanut kulttuuritapahtumia vakiotuottajaltaan sadoillatuhansilla euroilla ilman kilpailuttamista.

Kuntien pitää järjestää tietyn minimihinnan ylittävistä hankinnoista tarjouskilpailu. Kilpailun voi jättää väliin vain poikkeustapauksissa. Tällöin puhutaan suorahankinnasta.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok.) vakuuttaa Helsingin Sanomissa, että jokaiselle kilpailuttamatta jättämiselle löytyy suorahankintaperuste, kuten äärimmäinen kiire euroviisuvalmisteluissa. Kaupunki sai tietää tapahtumasta vuotta aiemmin.

Myllymäki ei tunne euroviisutapausta niin hyvin, että voisi arvioida sitä.

- Euroviisujen kaltaiselle tapahtumalle vuosi saattaa olla niin lyhyt valmisteluaika, että tarjouskilpailua ei ehditä käydä, hän sanoo.

Tarjouskilpailuun menee Myllymäen mukaan keskimäärin kaksi kolme kuukautta.

Suorahankinnan ehdot voi täyttää myös esimerkiksi myrskytuhojen korjaaminen, sillä palvelujen ostamiseen ei voida varautua etukäteen.

- Joulu ja juhannus taas ovat helposti ennakoitavissa. Jos niihin liittyvät hankinnat huomataan kunnassa viime hetkellä, siihen voi suhtautua kriittisesti.

Valituksia vain vähän

Myllymäen mukaan Helsingin kaupungille ei voi tulla enää seuraamuksia, vaikka osoittautuisi, että toiminta oli laitonta.

Kesäkuun alussa voimaan tullut uudistus tiukensi hankintalakia.

- Nyt markkinaoikeus voi puuttua myös suorahankintoihin, jos sopimus todetaan tehottomaksi, Myllymäki sanoo.

Markkinaoikeus saa vuosittain käsiteltäväkseen Myllymäen arvion mukaan noin parisenkymmentä tapausta.

- Laittomien kilpailuttamatta jättämisten määrää on aivan mahdotonta arvailla.

Lakimies arvelee, että lainmuutos pakottaa kunnat harkitsemaan kilpailuttamista nykyistä tarkemmin. Kunnat kertovat vastedes kahdenvälisistä sopimuksista herkemmin julkisuuteen, sillä ilmoittaminen lyhentää valitusaikaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.